Седмокласници представиха димитровградската астрономия във Варна

Изображение 1 от 2

    Трима седмокласници от ОУ “Алеко Константинов“ представиха димитровградската астрономическа школа на Нацианалната младежка конференция по астрономия. Форумът се проведе през почивните дни във Варна за 45-ти път.

    Клариса Кабзималева, Радослав Милев и Яни Янчев бяха представителите на Димитровградската Народна астрономическа обсерватория и планетариума “Джордано Бруно“. Възпитаниците на Иванка Данева бяха сред най-младите участници в конференцията. Това е първото им участие на този форум. На него се представиха с доклад въз основа на наблюденията си на пълното лунно затъмнение на 27 и 28 юли през 2018 година.

    Варненската Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник“ са инициатор и постоянен домакин на форума. В него си дават среща, както научни работници и студенти, така и ученици и техните ръководители от школите по астрономия в цялата страна.

    Конференцията откриха доц. д-р Евгени Овчаров и доц. д-р Явор Шопов от катедрата по астрономия в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Димитър Колев и Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН запознаха присъстващите с най-новите резултати от работата на българските астрономи у нас и по света.

    Повече от 100 участници от София, Варна, Бургас, Смолян, Ямбол, Кърджали, Силистра, Шумен и Димитровград имаше тази година.

    Те изнесоха над 50 доклада за своите астрономически занимания и наблюдения, за което им бяха връчени специални грамоти.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини