Задържани са седем служители на ДАИ-Перник

Задържани са седем служители на ДАИ-Перник, съобщи Димитър Петров - изпълняващ длъжността административен ръководител на Специализираната прокуратура. По думите му обвинението, което се подготвя да им бъде повдигнато, е за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи.
 
Групата е действала на територията на област Перник чрез проверки на пътя и събиране на "такса спокойствие". Взимани са пари от няколко десетки транспортни фирми. Част от тях са получавали писма, с които били предупреждавани за проверки. Когато пък собствениците на тези фирми идвали в ДАИ, са им били искани определени суми пари, за да не им бъдат съставени дължимите по закон актове. Събирани са пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност, или подновяване на такъв.
 
При спиране на пътя на кола на съответната фирма, проверяващият служител бил длъжен да се свърже с някой от администрацията, който също бил част от групата. След потвърждение, че таксата е заплатена, камионът не се проверявал. Ценоразписът не е твърд, преценявало се според финансовото състояние на фирмата и броя на превозните средства.
 
Групата от ДАИ-Перник е в полезрението на службите за сигурност от средата на миналата година. Задържаните са на средно ниво, има ясно изразен лидер. Сред арестуваните не е ръководителят на ДАИ, уточни Петров.
 
Акцията е започнала около 9,30 ч. тази сутрин, продължава и сега и в служебни помещения и лични адреси.
 
Утре ще бъде съобщена по-подробна информация. Явно става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри, каза Петров, визирайки предишни акции в ДАИ в София и в Благоевград. За софийското ДАИ делото е в съда, в Благоевград разследването е приключило, изготвя се обвинителен акт, посочи Петров.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини