Синодът отказа обща молитва на патриарха и папа Франциск. Преглед на печата

24 часа

Синодът отказа обща молитва на патриарха и Франциск

Светият синод отказа патриарх Неофит да участва във всякакви общи събития с папа Франциск, включително и обща молитва или богослужение в катедралата "Св. Александър Невски". Във вторник владиците са взели специално решение по повод покана, отправена им от папския нунций в България архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари.

Поканата от папата е била представители на православната църква да се включат и в трите публични прояви на Франциск в София на 4 и 5 май - среща с гражданите, света литургия на площада пред "Св. Александър Невски" и молитва за мир на площад "Независимост".

Труд

3 версии за "Чесна"-та, погребала четирима души

Близо 8000 летални часа имал като пилот любител Георги Бошнаков - мъжът, който управлявал самолета "Чесна", разбил се в македонската планина Якубица. Това разказаха вчера пред "Труд" негови приятели от летището в софийското село Лесново.

Монитор

Глад за БГ пилоти, всеки десети чужденец

Високи изисквания, скъпо обучение и конкуренция за кадри от low cost компаниите води до недостиг на професионални пилоти в българските авиокомпании. Срещу високо заплащане до 4000 евро в Европа нискотарифните превозвачи "крадат" подготвените ни авиатори от всички останали. Както в сфери, като медицината и образованието, качествени кадри вече липсват, защото бягат в други европейски държави за по-големи заплати, коментираха от авиационния бранш пред в. "Монитор".

В момента конкуренцията на пазара води до недостиг на летци и заради това се налага внос от трети страни у нас, като Украйна, Македония, Сърбия и др. Така на практика 10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци.

Стандарт

276 българи имат лиценз за малък самолет

През последните години все повече българи минават подготовка за пилоти на малки самолети. В момента такъв лиценз имат 276 българи. Самолетите от този тип, които са налични у нас са около 146.

Освен изключително трудната подготовка, за да пилотираш подобни самолети, трябват и доста пари. Курсовете са изключително скъпи и малцина могат да си платят скъпото удоволствие.

Петър Гетов е професионален пилот и инструктор на леки самолети. Обучава кандидат пилоти. Познавал лично загиналия пилот.

Сега

В прокуратурата и КПКОНПИ вече са подадени два сигнала срещу Пламен Георгиев

В единствената си публична изява, откакто медиите разследват имотното състояние на шефа на КПКОНПИ, Пламен Георгиев се възмути, че е жертва на компроматна война и че никой не го проверява - нито прокуратурата, нито колегите му от КПКОНПИ. Оказа се, че ден преди това от Гражданското сдружение БОЕЦ са подали сигнали за несъответствие между доходите и разходите на Георгиев и на Цветан Цветанов в прокуратурата и в антикорупционната комисия.

"Припомням, че на 01.04.2019г. БОЕЦ внесохме сигнали до прокуратурата и КПКОНПИ, касаещи публикуваните от Биволъ документи за имотната проверка на Цветанов, установените несъответствия за над 505 000 лева и манипулирането на данните от КОНПИ, с цел прикриване на Цветанов и прекратяване на проверката. Овен това в сигнала се съдържат и данни за имотни, данъчни и финансови измами във връзка с "Апартаментгейт". В същите сигнали БОЕЦ визираме и Пламен Георгиев.

Капитал дейли

Пеевски си регистрира две нови фирми

Подреждането на хаотичните владения на Делян Пеевски навлиза в нова фаза. След като през последната година и половина множество дружества (някои доскоро само свързвани с него) се вляха в неговата "Интръст", сега започва процес тя да си създава нови дъщерни дружества.

Справка в Търговския регистър показва две нови регистрации - "Шато Първенец" и "Борово резидентшъл". Съдейки по имената и адресите, в тези компании ще бъдат прехвърлени вече притежавани от депутата от ДПС активи - съответно "Старата изба" в Първенец и бивша сладкарска работилница на столичната улица "Борово" в "Красно село". Засега няма яснота какво налага обособяването на активите и защо за целта се правят нови компании, а не е ползвана някоя от многото налични, които продължават и досега да се вливат в "Интръст". Последно това се случва през март със "Заир 2009" - фирма, създадена от Зара Петрова - жената, от която Пеевски има дете, а впоследствие притежавана от майка й.

Дума

Радев свиква КСНС заради корупцията във властта

Корупцията по високите етажи на властта и резултатите от битката срещу нея ще са тема на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Президентът Румен Радев обяви, че свиква КСНС на 8 април, понеделник, от 13.00 часа. Причината най-вероятно са последните скандали с апартаментите на властта.

Още преди десетина дни, когато излязоха първите разкрития около сделката между Цветан Цветанов и фирма "Артекс", президентът предупреди, че скандалът пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността. Радев още тогава коментира, че не вижда как КПКОНПИ ще проверява Цветанов, от когото е зависима.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини