Откриха изложба на баща и дъщеря в димитровградска галерия

Изображение 1 от 6

    Вчера в в художествена галерия „Петко Чурчулиев” бе открита двойна изложба на майстора на детската илюстрация - големият академик Румен Скорчев и на дъщеря му Росица Скорчева, която е професор по илюстрация. Изложбата ще бъде на разположение на димитровградчани до края на месец май и всеки, който желае, може да я разгледа.

    Събитието се състоя в Световния ден на детската литература, който в България се отбелязва на 2 април, когато е и рождената дата на автора Ханс Крисиян Андерсен, който е роден на 2-ри април 1805 г. в Дания. Гост на откриването бе съпругата на големия български творец Ели Скорчева.  

    „Изложбата представя илюстрации на акад. Румен Скорчев, с които са израснали поколения български деца и които са ни формирали като личности. Това са „Малки жабешки истории”,  „Бяла спретната къщурка”, „Детство мое”, Български народни приказки и др.

    Росица Скорчева по нищо не отстъпва на баща си в изкуството. Отговорността на този, който рисува детските книжки е много голяма, защото детето няма натрупан социален опит и визуален архив и илюстрацията в детската книжка е първият му досег с живота, с основни герои и морални ценности”, сподели на откриването уредникът на галерията Антоанета Станчева.

    Съпругата на художника Ели Скорчева сподели за сантимента, който Румен Скорчев е имал към Димитровград, и по-специално към село Марийно, преди създаването на града. Той е живял тук от 1939 до 1942 година, тук е тръгнал на училище, а баща му е бил финансов директор на мината. Малко е живял тук, но имаше чудесни спомени и специални чувства към Димитровград”, сподели съпругата му.

    Румен Скорчев е илюстрирал повече от 200 книги, има над 40 международни награди. На два пъти е печелили специалната награда „Борис Ангелушев”. Носител е на Златен плакет на Четвъртото международно биенале на илюстрацията в Братислава. Като голям жест на чехословашкото правителство тогава се отпечатват и поредица пощенски марки с негови детски илюстрации.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини