Бургаски ученик осъди гимназията си

Възпитаник на Руската гимназия в Бургас спечели дело срещу училището си, предаде БНР.

Ученикът е обжалвал наложената от гимназията заповед за преминаване в самостоятелна форма на обучение. До това решение се е стигнало, след като момчето е било хванато с фалшиви медицински бележки.

Припомняме, случаят е от ноември миналата година. Тогава стана ясно, че класният ръководител на четирима дванадесетокласници от гимназията се усъмнил, че представените от тях медицински бележки са фалшиви. Причината била, че бележките били издадени от един и същ лекар и имало разминаване в датите. Самият лекар потвърдил, че не е издавал въпросните листове.

Заради измамата училищното ръководство издало заповед за налагане на санкции на учениците. Един от наказаните възпитаници обаче обжалвал заповедта на директора. Пред съда той обяснил, че бил болен и взел срещу заплащане медицинска бележка от свой познат, без да знае, че тя всъщност е фалшива. Освен това той не подозирал, че е незаконно да се представя такъв документ.

Бургаският административен съд е отсъдил, че заповедта на директора е незаконосъобразна и са допуснати съществени нарушения. Въпреки че е безспорно, че ученикът е представил фалшива медицинска бележка, събраните доказателства сочат, че не той я е съставил. Според съда директорът е наложил твърде тежка санкция на ученика, не е била спазена и процедурата да присъства психолог при изслушването му пред педагогическия съвет.

Директорът на Руската гимназия отказва коментар по случая.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини