Час по гражданско образование в съда и Историческия музей за най-малките

    Малчугани от Детска градина №1 посетиха Съдебната палата в Димитровград и бяха запознати с професиите на адвокатите, прокурорите и съдиите. Техни наставници бяха адвокат Десислава Костова, прокурор Мая Кьосева и председателят на районния съд – съдия Иван Маринов. Открития урок бе част от часовете по гражданско образование, което се провежда през учебната година в градината.

    Децата бяха настанени в съдебна зала 1 в храма на Темида, където служителите на правосъдието им разказаха за своите професии и кой каква функция изпълнява в правосъдната система (обвинител, защитник и съдия).

    За да разберат какво е закон и спазването му съдия Маринов обясни на децата, че да спазваш закона е като да слушаш и спазваш правилата на върастните в дома и детската градина и че след непослушание може да се стигне до наказания. Не за учудване на въпроса на съдията, „вие винаги ли слушате в къщи“ дечурлигата единудушно отговориха, че те винаги слушат своите родители и учители и никога не са правили бели.

    Най-голям интерес за децата предизвика банката, от която съдиите и съдебните заседатели произнасят присъдите на нарушилите законите. Те подариха на съдията и картичка с лика на Левски – Апостола на свободата на съдия Маринов.

    След Съдебната палата децата организирано посетиха Историческия музей. В зала „Етнография“ те научиха кога е рождения ден на Димитровград и разгледаха експозицията от стари оръдия на труда, които са използвани в бита, живота и облеклото на българите в миналото. Видяха какво е рало, сърп, тъкачен стан и други предмети от бита на българите от стари времена. Домакини бяха директорът на музея Елена Георгиева и главният уредник Недялка Тодорова. В края на посещението те получиха и брошура на музея.

    Повече снимки във фейсбук страницата на Dimitrovgrad.BGvesti.NET

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини