950 лв. заплата за медицинските сестри по фиш - след протестите им

Близо 50 млн.лв. ще отпусне правителството за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Новината дойде още в началото на редовното заседание на Министерски съвет днес. Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че е настоял разговорът да се проведе публично, заради поетите от правителството ангажименти по въпросите с възнагражденията на сестрите.

На 950 лева ще бъде повишена стартовата заплата на медицинските сестри. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев. Той посочи, че това ще е минималната сумата, която ще получават и останалите специалисти по медицински грижи, като акушерките например.

„На фиша това да е минималната цена. Особено за тези болници, които са труднодостъпни или не може по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти. Защото там, където болници са натоварени, заплатите са по-високи. Това е, за да запазим тези работни места.“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Това ще бъде спазено, особено в отдалечените труднодостъпни места, обеща здравният министър, а премиерът Бойко Борисов му заръча: Срещни се с тях и обясни новата методика и контрола върху нея. „Приемам това постановление на правителството, като гаранция, за да продължа а в рамките на срока, в която сме се разбрали с професионалистите по здравни грижи, да направя методиката, за да бъде тя справедлива и на базата на определени принципи за разходите на персонал.“, посочи Кирил Ананиев.

Министър Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на Министерство на здравеопазването е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите.

Развръзката идва след редица протести на медицинските сестри. Медицинските сестри стачкуваха и в Димитровград, както и в други краища на страната.

В момента в димитровградската болница възнагражденията на сестрите са определени спрямо финансовото състояние на болницата и получават основна заплата от 580 лева брутно, което е с 20 лева над минималната за страната. Искането на сестрите по време на състоялите се протести в тукашната болница бяха размерът на основната заплата да бъде две минимални работни заплати за страната, което е 1 120 лв. Работещите в сектора настояват и за цялостна държавна политика за работата на медицински сестри, лаборанти, фелдшери и физиотерапевти.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини