Facebook вече ще обяснява, че е безплатен, защото ползва данните ви за бизнес

Актуализираните условия за ползване на Facebook вече съответстват на изискванията на Европейската комисия и органите за защита на потребителите, съобщиха от Брюксел. Сега в тях ясно се обяснява как дружеството използва данните на своите ползватели, за да развива дейности по профилиране и целева реклама, с които то се финансира.

В новите условия се описва подробно какви услуги Facebook продава на трети лица, които се базират на използването на данните на ползвателя, как потребителите могат да закрият своите акаунти и по какви причини акаунти могат да бъдат деактивирани.

Тези промени са резултат от преговори, насочени към постигането на пълно оповестяване на бизнес модела на Facebook по обстоен и ясен начин за ползвателите, подчертаха от Европейската комисия.

„Дружество, което желае да възстанови доверието на потребителите след скандала с Фейсбук/Кеймбридж Аналитика, не трябва да крие зад сложни юридически фрази това как печели милиарди от данните на хората. Сега ползвателите вече ясно ще разбират, че техните данни се използват от социалната мрежа, за да продава целеви реклами“, коментира Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

След скандала с Кеймбридж Аналитика, и като мярка във връзка с разследването на платформите на социалните медии през 2018 г., Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите поискаха от Facebook да информира ясно потребителите за това как социалната мрежа се финансира и какви приходи се реализират от използването на данни на потребителите.

Те поискаха също така от платформата да приведе останалата част от своите условия за предоставяне на услуги в съответствие с правото на ЕС за защита на потребителите.

В резултат на това Facebook ще въведе нов текст в своите условия за ползване, в който се обяснява, че дружеството не събира от ползвателите такса за своите услуги в замяна на съгласието им да споделят своите данни и да бъдат изложени на търговски реклами.

В условията на Facebook вече ще се обяснява ясно, че бизнес моделът му се основава на продажба на услуги за целева реклама на търговците чрез използване на данните от профилите на ползвателите.

Освен това, вследствие на действията по правоприлагане, Facebook измени също така:

- политиката си относно ограничаването на отговорността, като вече признава своята отговорност при небрежност, например в случай че данни са били обработени неправомерно от трети лица;

- правото си да променя едностранно договорни условия, като го ограничи до случаи, в които промените са разумни и се вземат под внимание също интересите на потребителите;

- разпоредбите за временното съхранение на съдържание, което е заличено от потребителите. Такова съдържание може да се съхранява само в специфични случаи – например за да се изпълни искането на орган за спазване на определени разпоредби – и за максимален срок от 90 дни при наличие на технически причини;

- формулировката, поясняваща правото на обжалване на потребителите, когато тяхното съдържание е било премахнато.

- Facebook ще завърши изпълнението на всички ангажименти най-късно до края на юни 2019 г. Комисията и мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите ще наблюдават отблизо изпълнението.

Ако Facebook не изпълни поетите ангажименти, националните органи за защита на потребителите биха могли да решат да прибегнат до принудителни мерки, включително санкции.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини