Цветни бомби ще се изсипят в Димитровград

Изображение 1 от 2

    Международния ден на Земята, 22 април, ще бъде отбелязан в Димитровград по нестандартен и забавен начин. Децата от скаутския клуб към ОП "Детски и младежки център" ще направят "цветни бомби" или "бомби от семена", за да бъде градът ни по-цветен и красив! Приключенски клуб "Знакът на българина" инициира своя пролетна мисия "Оцвети Димитровград, посей цвете!".

    Децата от клуба подкрепят пролетното почистване и разкрасяване на градската среда. За тази цел родителите са подготвили материали и семена на цветя. На 15-ти април децата ще изработят "цветни бомбички" от пръст и семенца на цветя. Така подготвените бомби ще изсъхнат и на 22-ри април на Световния ден на Земята, всички деца ще разпръснат "цветните бомби" на места където искат да пораснат цветя. Така приключенците ще допринесат за разкрасяването и оцветяването на Димитровград. Идеята е да заснемат мястото преди и след като поникнат и цъфнат цветята.

    Тези "цветни бомби" представляват един много стар начин за правене на земеделие, който произлиза от Древен Египет. Те представляват една уникална микросистема, при която глината не позволява семената да бъдат изядени от насекоми. Дори малките валежи моментално се поглъщат и зареждат "експлозива". Необходимо е "бомбите" да бъдат направени и после около седмица трябва да съхнат на слънце, за да се втвърдят. После всяко дете може да "бомбардира" място, което му се струва сиво и скучно, за да го направи цветно и красиво. За България инициативата е сравнително нова, но в световен мащаб е добре позната. Дори съществуват автомати за "цветни бомби". Цветните бомби се използват и като стратегия за борба с изчезването на пчелите.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини