Нивото на р. Марица се е покачило под праговете за предупреждение – какво да правим при наводнения

Изображение 1 от 6

    През изминалата седмица не мина ден без валежи, като това е повишило нивота на река Марица, както и на другите реки в страната, което за момента е далеч от критичните граници.

    Според инфирмационната система за ранно предупреждение на МОСВ за водосборите на река Марица НИМХ прогнозира: Водните нива на реките ще бъдат под праговете за предупреждение. Не се очакват съществена промяна на нивата на реката в следващите дни.

    Ще ви припомним какви са мерките, които трябва да бъдат взети при евентуални наводнение или реална опасност от наводнение:

    1. При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на Гражданска защита. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.
    2. Изключете газта и електричеството.
    3. При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска защита за местонахождението си.
    4. Ако се намирате близо до коритото на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.
    5. При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези, и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
    6. При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.
    7. Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
    8. Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
    9. Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се в Гражданска защита. При липса на такава възможност предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.
    10. При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени.
    11. Спазвайте указанията и реда, установен от органите на МВР и на Гражданска защита.

    Какво трябва да присъства в раница за евакуация:

    1. Бутилирана питейна вода в количества за цялото семейство поне за 3 дни

    2. Консервирана и суха храна в количества за цялото семейство поне за 3 дни (консервирани храни, сухари, бисквити, сухи сладкарски изделия и др. подобни с удължен срок на годност) 

    3. Радио на батерии Добре е да имате и резервни батерии!

    4. Фенерче на батерии Добре е да имате и резервни батерии!

    5. Мобилен телефон и зарядно устройство

    6. Свирка

    7. Чаени свещи, кибрит, запалка

    8. Инструменти – джобно ножче, отварачки за консерви и бутилки, клещи 

    9. Пластмасови или картонени чашки и чинийки, найлонови торбички, тиксо, домакинско фолио, средства за почистване и дезинфекция

    10. Пакет влажни кърпички и няколко пакетчета носни кърпички, стари вестници

    11. Спасително фолио за членовете на семейството Не заема място, не тежи, прилага се както в първата медицинска помощ, така и в много дейности на открито, като предпазва от прекомерно висока или ниска околна температура, служи и като дъждобран, както като за покритие на заслон.

    12. Медицински комплект за първа помощ  – в който трябва да има лекарства, ако имате хринични болести, бинтове, ножица, лепенки, спирт, йод или алкохолни кърпички за промиване на рани, ръкавици и др.

    13. Санитарни и прахозащитни маски за членовете на семейството

    14. Вашите лекарства, както и тези на членовете на семейството в случай, че сте с хронично заболяване 

    15. Семеен план за бедствие и Карта на вашия район За да имате надежден семеен план за бедствие е необходимо предварително да сте поговорили със семейството си за видовете бедствия, които се случват най-често и да сте разяснили какво да правите при различните случаи. Припомнете си как се провежда безопасна евакуация и планирайте как ще се погрижите за домашния любимец. Препоръчително е да определите две места за сборни пунктове с адреси, които да се намират на безопасни места, както и в близост и в отдалеченост от дома. Полезно е да се уговорите предварително с близък, живеещ извън Вашия район, който при бедствие да бъде лице за връзка между всички членове на семейството Ви.

    Добре е да добавите: Водоустойчив пакет с важни семейни документи, пари, специализирани храни и пелени за кърмачета, дамски превръзки и др. подобни, дрехи за променливо време (топли и леки дрехи), хартия и средства за писане, книги, игри, пъзели и други за възрастни и за деца

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини