130 години от рождението на Чарли Чаплин

На 16 април 2019 година Музеят на хумора и сатирата ще отбележи 130 години от рождението на една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино - Чарли Чаплин. Той е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор.

Ето какво отбелязва в книгата си „Моята автобиография“: „Бях вестникарче, майстор на детски играчки, духач на стъкло, прислужник на лекар и т.н., но като брат ми Сидни по време на всички тези „професионални отклонения“ нито за момент не забравих крайната си цел – да стана актьор.“

Още през 1973 година чрез Комитета за културни връзки с чужбина, председателят на организационния комитет на 9. Фестивал на хумора и сатирата арх. Карл Кандулков отправя покана към Чарли Чаплин да гостува в Габрово.

Комикът не успява да дойде, но в архива на Музея на хумора и сатирата се съхранява благодарственият му отговор: поласкан е, че са помислили за него. Не случайно в Габрово се намира единственият паметник на Чаплин в България. Оригиналната композиция е дело на акад. Георги Чапкънов и е разположена в Парка на смеха до Музея на хумора и сатирата. Точно в деня на юбилея Музеят ще покаже панорама от творчеството на великия актьор, От 9:00 до 18:00 часа във фоайето на третия етаж ще могат да се видят едни от знаковите късометражни филми на Чаплин.

От 16 часа в Залата на жирафите Цветомир Цанков ще проведе кинолектория, след която публиката ще се наслади на филма „Светлините на града“, оценен от Британския филмов институт като най-доброто постижение на великия комик.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини