Съдът даде 20 години затвор на Десислава Иванчева

20 години затвор за Десислава Иванчева и 15 за Биляна Петрова. Това е решението на първа инстанция на специализирания съд, където днес съдия Иво Хинов чете присъдата. 

Допълнително Иванчева и Петрова са с наложени глоби съответно от 10 000 лв. и 15 000 лв. 


На 12 години затвор е осъден Петко Дюлгеров, който също трябва да плати глоба в размер на 12 000 лв.

Преди началото на съдебното заседание Биляна Петрова заяви, че окачва оправдателна присъда и очаква да се докаже, че прокуратурата лъже. Десислава Иванчева от своя страна заяви, че ако получат осъдителна присъда, значи държавата е умряла и е в крах.

Припомняме, че вчера се проведоха заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Дни преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини