БСП предлагат отмяна на решението за застрояване на парк „Вапцаров“

Изображение 1 от 3

    Групата общински съветници от БСП внася за обсъждане на редовната сесия на Общински съвет – Димитровград докладна, с която предлага да бъде отменено решение №998 от 28.06.2018 на ОбС-Димитровград. С решението се  променя предназначението на част от общински имоти с идентификатори 21052.359.41 и 21052.359.42 по кадастралната карта на Димитровград, от „горски фонд“ в урбанизирана територия, с цел отреждане на нови общински имоти за нискоетажно жилищно застрояване.

    Решението предизвика широк обществен интерес, и срещу него бе инициирана подписка, която събра над 2 500 подписа.

    „Там има 60-годишна гора, която ще бъде изсечена. Мястото е северно от улица „Шандор Петьофи“, обясниха тогава протестиращите. „Това е горска територия, която ще бъде актувана като урбанизирана с предназначение ниско застрояване. Общинският съвет гласува разрешение да се изготви подробен устройствен план на територията на парка. При това в град с отрицателен прираст, много свободни жилища и занемарени квартали“, заяви тогава една от инициаторките на протеста – Гергана Вълчева.

    Мая Манолова също подкрепи подписката, като заяви, че „изсичането на дървета и застрояването на част от парк „Вапцаров“ е безобразие“.

    Две седмици след старта на подписката, кметът Иво Димов обяви, че спира процедурата по застрояването в парк „Вапцаров“. Преди да обяви решението си за стопиране на застрояването, Димов обясни, че намира протеста срещу намерението за застрояване на ивицата по протежение на ул. „Шандор Петьофи“ за използван от политици.

    Тогава той заяви пред журналисти, че при гласуването на това решение, един съветник от БСП е гласувал „за“, а трима „въздържал се“. „Което е различно от „против“, подчерта градоначалникът. И намекна за политически мотиви в протеста.

    Според общинските съветници от БСП, Решение № 998 от 28.06.2018 год. обаче е факт, то е прието и влязло в сила. Те считат, че заявената позиция на кмета на общината, че решението няма да бъде изпълнено, не е достатъчно, за да отговори на ясно заявеното желание на жителите на Димитровград и не е предпоставка, че за в бъдеще няма да бъде изпълнено и изискват решението на Общински съвет Димитровград да бъде отменено.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      12
      1234567
      9 -9
      16:59, 18 апр 2019
      БСП сте бок...............ци, от такива предложения като техните няма да има млади хора в Димитровград.Там никога не било гора.А може би е по-добре е тази гора да е паркинг за автомобили така ли БСП?
    • 2
      Ми
      Мина
      4 -7
      17:25, 18 апр 2019
      Претоплена манджа от лятото , защото от БСП не могат да изпълнят нареждането отгоре да търсят нарушения с апартаменти.И за да поддържат огъня - хоп измъдриха това.
    • 3
      До
      До 1 и 2
      4 -2
      08:07, 19 апр 2019
      То пък с построяването на 2,3 къщи Д-град ще се напълни с млади хора.Мина,смяташ, ли че в Д-град няма нарушения - бул. България,капковото на бул.Раковски построено преди 4г., което така и не заработи нарушения колкото си искаш то всичко в Б-я е Пунта Мара.
    Последни новини