Журналистка убита при стрелба на „новата ИРА“ срещу полицията в Северна Ирландия

Журналистка беше застреляна при „терористичен инцидент“ в предградие на северноирландския град Лондондери, съобщи тази сутрин британската полиция, цитирана от BBC.

Дисиденти републиканци са отговорни за убийството на 29-годишната Лайра Маккий. Те влезли в сблъсъци по време на полицейски претърсвания в четвъртък вечерта. Срещу полицаите са били хвърляни запалителни бомби. Около 23 ч. се появил мъж и започнал да стреля срещу полицията. Лайра била ранена и изведена от мястото в полицейски автомобил, за да бъде откарана до болница, но жената издъхнала.

По информация на Daily Telegraph убийството е станало при безредици в навечерието на годишнината от Великденското въстание от 1916 г. в Дъблин под лозунги за независимост от Великобритания. Неизвестни с маски хвърляли бутилки със запалителна смес и пиратки по полицейски автомобили. Британската агенция Прес Асосиейшън разпространи снимки на изгорели автомобили и тежко въоръжени полицаи близо до мястото на нападението. Полицията отцепила района. 

Заместник полицейският началник Марк Хамилтън заяви, че „новата ИРА“ „вероятно стои зад това“. "Разглеждаме това като терористичен инцидент и сме започнали разследване за предумишлено убийство", допълва той.

"Убийството на тази млада жена е човешка трагедия за семейството ѝ, но е и атака срещу всички хора от нашето общество, атака срещу мирния ни процес и атака срещу Споразумението от Разпети петък", заяви Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн". О'Нийл има предвид мирното споразумение между британското и ирландското правителство от 1998 г.

Лайра Маккий е главен редактор на Mediagazer (САЩ) . Публикация на Mediagazer в Twitter отбелязва, че Маккей е автор на материали за регионалния конфликт в Ълстър и бойците от ИРА. Наскоро тя е подписала с Faber, която я нарича "изгряваща звезда на разследвасщата журналистика". Последният ѝ пост в twitter е от мястото на размириците, където бе простреляна.

През последните месеци се активират радикалните сили в разделения на протестантски и католически общности регион на Ълстър. Несигурност предизвиква бъдещият граничен режим между Северна Ирландия, която излиза от ЕС заедно с Великобритания и Република Ирландия, която остава в ЕС.

Ирландската републиканска армия - ИРА, е военизирана национална освободителна организация, която се бореше със сила за независимост на Ълстър от Великобритания  и за обединие с Република Ирландия. През 1969 г. тя се разделя на временна и официална ИРА.

По време на съществуването на временната ИРА 1 800 души са загинали, убити от техни бойци, включително 1 100 британски войници, офицери от кралската полиция и полка за отбрана на Ълстър, както и около 600 цивилни и бойци от други католически и протестантски паравоенни групи.

През 2005 г. организацията официално се отказа от оръжията, но през изминалата година неизвестни лица започнаха серия от нападения под името на новата ИРА.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини