31 °C

БСП: "Общинският съвет допусна грешка", искат да се поправи

Вчера се проведе пресконференция на БСП Димитровград, на която председателят на сесийната група на БСП в местния общиснки парламет, Димитър Петров, представи аргументите си за внасянето на докладна за отмяна на решение №998 от 28.06.2018 на ОбС-Димитровград за застрояване по периферията на парк "Н. Й. Вапцаров". Редовното заседание на Общиснкия съвет ще се проведе този четвъртък, на 25-ти април.

Решението бе прието в края на юни месец миналата година, като то дава възможност за застрояване на 19 терена за ниско жилищно строителство, които се намират по улица "Шандор Петьофи". Но терените попадат в пределите на парка и там има 60-годишна гора, заявиха социалистите. Петров припомни, че след приемането на решението от местния парламент, се организира протест и подписка, която бе подкрепена от над 3000 души, които застанаха против изсичането на гората и застрояването в района. Тогава главният архитект в Общината, арх. Томов заяви, че: „Предвижданото застрояване е 4 процента от общата площ на парка, който е 341 567 кв. м. Само част от тази територия обаче е парк, с алеи, пейки и друго парково обзавеждане, останалото е гора“ уточни арх. Томов. Той допълни, че ул. „Шандор Петьофи“ е застроена само от едната страна. Предвидено е застрояването да е двустранно.

Към протестите миналата година се присъедини и омбудсманът Мая Манолова, която в Димитровград каза, че “Изсичането на дървета и застрояването на част от парк “Вапцаров” е безобразие”.

Кметът Иво Димов заяви, че "ще се вслушвам в мнението на хората, затова ще спра процедурата. Макар да продължавам да смятам, че са били подведени. Така както пише в подписката – „Да спрем изсичането на дърветата и застрояването на парк „Вапцаров“, тоест за целия парк, аз също бих се подписал под нея“.

На провелата се пресконференция на БСП на 22 април, Димитър Петров заяви, че са очаквали след като кметът Димов заяви миналата година, че спира процедурата, той като вносител на докладната да предприеме действия за да я оттегли. Чакали достатъчно дълго време това де се случи, а то не се е случва и за това те предприемат действия. Според социалистите това, че в момента процедурата е спряна, не означава, че в бъдеще няма отново да бъде възобновена от сегашния или бъдещ кмет на Димитровград.

Петров заяви: "Не е лошо да си признаем, че общинския съвет допусна грешка, макар че ние не гласувахме за това решение, това решение не задоволява обществения интерес на жителите на общината, видно от самата подписка. То сигурно задоволява жилищни потребности на малък брой хора, но фактът, че демографски градът все повече намалява, няма такава фрапираща нужда от жилищно застрояване и то в зелените площи в парк "Вапцаров", за това смятаме, че е редно да се вслушаме в гласа на тези хора, които не искат да се застроява парк "Вапцаров" и вкарваме тази докладна за отмяна на решението. Надяваме се и очакваме всички съветнически групи да подкрепят това предложение, защото в него няма политика, въпреки че се внася от БСП"

На въпрос защо съветниците на БСП са гласували за Общия устройствен план, с който на практика се определя статута на въпросните терени, а и не само на тях, димитровградските социалисти коментираха, че при сегашните условия на демографска криза в общината, не виждат логика за разширяване на жилищното строителство в града. „Няма лошо, ако градът се разрасне след години дай Боже да има 70, 80, 100 000 жители, да има голяма нужда от жилищно настаняване, нека да съществува тази възможност. Но при условие че градът намалява и то със всяка изминала година, не виждаме логика”, заяви Петров.

Той коментира още, че ако е нямало обществено недоволство, сигурно е нямало да внесат и такава докладна. В брифинга участваха още народният представител Виолета Желева,  председателят на димитровградската организация Койчо Николов и общинския съветник Тодор Тодоров.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NETКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 27.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини