В Димитровград се открива чешма-паметник, посветена на донорите

На 24 април 2019г. в Димитровград, в парка пред болница "Св.Екатерина" и едноименния параклис в 16.00 часа ще бъде открита чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот. Благодарение на подкрепата на община Димитровград и инициативата на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, това ще бъде втората такава чешма в страната, след София.

Чешмата-паметник, посветена на донорството е реализирана с финансовата подкрепа на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ, като още чешми предстои да бъдат открити и в градовете Плевен и Велико Търново. Със спомоществователството на граждани, предстои откриването на такива в Пловдив, Смолян, Шумен и Варна.

Кампанията „Дари живот“ има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори.

Председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев споделя: „Мисията на кампанията ДАРИ ЖИВОТ е да покаже, че донорството е не само най- висшата изява на милосърдие, но и изключителна възможност частица от теб да продължи съществуването си в спасения живот на друг човек. Добре е да знаем, че с едно съгласие за донорство могат да бъдат спасени до седем човешки живота. Затова в България е необходимо да се усъвършенства реда и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност в координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията хората по отношение на донорството. „

Сред поканените гости са представители на 44-то Народно Събрание, Министерство на здравеопазването, представители на местната власт и водещи български трансплантолози.

Кампанията „Дари живот“ се реализира от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплатация и има за цел да привлече вниманието на обществото към насърчаване на донорството в България.

В основата на проблема у нас стои именно тяхната липса – докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, през 2018 г. в страната са извършени 42 трансплантации, като 16 от трупни донори и 7 от живи. В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, от които 1016 се нуждаят от нов бъбрек, 46 болни очакват здраво сърце, 46 души - черен дроб, 17 души - бял дроб, 11 болни- панкреас, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 - стволови клетки.

България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2018 г. Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население.

Първият реализиран проект на кампанията „Дари живот“ е изграждането на паметници-чешми на донора в няколко български града.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини