Витаминът, който помага срещу депресия и за здрава коса

Независимо дали го приемаме чрез храната или като хранителна добавка, витамин B6 е от важно значение за голям брой от функциите на човешкия организъм. Разберете какви са ползите от него в следващата статия.

Какво представлява витамин B6?
Групата на B витамините (още известни като B-комплекс) играе важна роля за превръщането на храната в енергия и улеснява тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини. Витамините от тази група са необходими и за доброто състояние на косата, кожата, бъбреците и очите. Витамин B6 е един от общо осемте витамина в групата.

Какво прави витамин B6?
Според Дий Сандкуист, дипломирана диетоложка и говорителка на Американската диетоложка асоциация, витамин B6 помага на голяма част от системите в човешкото тяло да функционират – в това число кардиоваскуларната, храносмилателната, имунната, мускулната и нервната система. B6 е необходим за правилното развитие и функциониране на мозъка, както и за производството на хормоните серотонин и норепинефрин, които засягат настроението на човека. Витаминът също така помага на тялото за създаването на мелатонин, който е отговорен за регулацията на биологичния часовник.

От какво количество витамин B6 се нуждаем?
Всички витамини от група B са водоразтворими, което означава, че те се разграждат в телесните течности и излишното количество бива изхвърляно в урината – тялото не е способно да съхрани остатъците от витамин B за по-нататъшна употреба. Точно затова се нуждаем от ежедневни източници на витамин B6 и всички останали B витамини. Точното количество витамин B6, от което се нуждае човешкия организъм, се определя в зависимост от възрастта, пола и някои други обстоятелства – например бременност или кърмене.

Ето и преглед на това от какво количество витамин B6 се нуждаят хората в различните възрасти:

Деца и юноши
 - Новородени до 6 месеца: 0.1 милиграма (мг) на ден
 - Кърмачета от 7 месеца до 1 година: 0.3 мг на ден
 - Деца от 1 до 3 години: 0.5 мг
 - Деца от 4 до 8 години: 0.6 мг
 - Деца от 9 до 13 години: 1 мг
 - Момчета от 14 до 18 години: 1.3 мг
 - Момичета от 14 до 18 години: 1.2 мг

Възрастни
 - Мъже и жени от 19 до 51 години: 1.3 мг
 - Мъже над 51 години: 1.7 мг
 - Жени над 51 години: 1.5 мг
 - Бременни жени: 1.9 мг
 - Кърмачки: 2.0 мг

Повечето хора, които се хранят балансирано и разнообразно, получават необходимото количество от витамина, без да се налага да го приемат като хранителна добавка. „Препоръчителното количество за възрастни под 50 години е 1.3 милиграма – количество, което лесно бихте могли да си набавите чрез храната.” - казва Сандкуист.

За хората над тази възраст приемането на достатъчно витамин B6 би могло да бъде проблемно. Над 50 годишна възраст препоръчителното количество от витамина е 1.7 милиграма за мъжете и 1.5 милиграма за жените. “Това може да затрудни по-възрастните хора, които живеят сами и готвят по-малко”, смята Сандкуист. „Те трябва да изследват нивата на витамин B6 в организма си при лекар.”

„Някои хора получават твърде много витамин B6.”, казва още диетоложката. – „Това се получава например при консумацията на прекалено много енергийни напитки, които съдържат витамини от B групата. При по-голямо наличие на витамина в организма изхвърлянето на излишните количества извън организма се осъществява по-трудно.”

Кои са най-добрите източници за набавяне на витамин B6?
Отлични източници на витамин B6 са говеждото месо, пилешкото месо, рибата и яйцата. Голямо количество от витамина се съдържа и в пълнозърнестите храни, обогатените зърнени храни, ядките, бобовите храни, бананите и картофите. Витамин B6 обикновено се съдържа в мултивитамините или се продава като отделен суплемент. Върху опаковките може да бъде изписан още и като пиродоксал, пиридоксамин, пиридоксин хидрохлорид или пиридоксал-5-фосфат. Винаги говорете с личния си лекар преди да приемате хранителни добавки, съдържащи витамин B6. Количества над 100 мг на ден могат да повишат риска от здравословни проблеми като повръщане, болки в корема и дори неврологично разстройство. Според Дий Сандкуист по-добрият вариант е да си набавяте необходимото количество витамин B6 чрез храната, когато това е възможно. „Истината е, че храната съдържа толкова много различни хранителни вещества, които могат да взаимодействат помежду си и да подобрят резултатите”, смята специалистката.

Какво сочат скорошните проучвания относно ползите от витамин B6?
Проучвания сочат, че ползите от витамин B6 включват подобряване при неврологични състояния като припадъци, хронична болка, депресия и болест на Паркинсон. Изследователите смятат, че това е свързано с факта, че витамин B6 играе важна роля в производството на серотонин и допамин, които са необходими за комуникацията на нервната система.

Съществуват доказателства, че за хората, които не получават необходимото количество от витамин B6, съществува повишен риск от заболявания на сърцето и ревматоиден артрит. В скорошно мащабно проучване в Япония, изследователите са открили, че голямата консумация на храни, съдържащи витамини B6 и B12 води до намаляване на риска от смърт в следствие на инфаркт, коронарна болест на сърцето и сърдечен инфаркт.

Някои експерти поставят под въпрос част от ползите от витамин B6. В скорошен преглед на проучванията относно хранителните добавки, проведен от Медицинския център на университета Дюк, изследователите са открили, че витамин B6 може да намали риска от дегенерация на макулата (заболяване, което може да причини слепота) и инсулт. От друга страна, те са открили малко доказателства за това дали витаминът предотвратява риска от кардиоваскуларна болест и проблеми с паметта вследствие остаряването.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини