Глифозатът уврежда следващите поколения, сочи ново проучване

Ново проучване открива заболявания, причинени от глифозата във второ и трето поколение на потомство на лабораторни животни, изложени на хербицида.     

Увеличаване на заболяванията на простатата, бъбреците и яйчниците, както и затлъстяване и вродени аномалии са открити в потомството на лабораторни плъхове, изложени на глифозат.

Новото изследване е първото по рода си, което разглежда трансгенерационните ефекти на най-често използвания хербицид в света, първоначално продаван като Roundup. Неговите канцерогенни свойства се предават най-малко три поколения, показват резултатите.

„Това проучване предоставя тревожни нови доказателства, подкрепящи нашия обществен здравен призив да се изтегли глифозатът от европейския пазар“, каза Генон Йенсен от Алианса за здраве и околна среда (HEAL).

Забрана
"Ако даден пестицид показва вреда, която възниква в следващото поколение, със сигурност това е възможност за Европейската комисия да предприеме повече предпазни мерки за защита на нашето здраве."

Въпреки че Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация (IARC) обяви, че глифозатът е „вероятен канцероген за човешкия организъм“ през 2015 г., хербицидът е бил повторно разрешен на европейския пазар за период от пет години през 2017 г.

Петицията за забрана на глифозата - инициативата на европейските граждани, вече е подписана от 1,3 милиона души, а Европейската комисия наскоро назначи Франция, Унгария, Нидерландия и Швеция  да преценят дали пестицидът трябва да бъде забранен след изтичането на сегашния лиценз през 2022 година.

Токсикология
На теория ЕС би могъл да изтегли глифозата от пазара преди 2022 г.

"Като спешна мярка, както ЕС, така и отделните държави-членки имат право да прекратят настоящото одобрение за глифозата преди петгодишния период", обяснява Яник Викер от HEAL.

Организацията Pesticide Action Network наскоро публикува доклад, в който се изброяват широк спектър от по-екологични алтернативи на глифозата, които показват, че забраната на хербицида е технически осъществима.

„Способността на глифозата и други токсични вещества в околната среда да въздействат върху бъдещите ни поколения трябва да бъде взета под внимание и е потенциално толкова важна, колкото и директната токсикологична експозиция, направена днес за оценка на риска,” заявяват авторите на проучването.

Делата в САЩ
Bayer, който купи Монсанто, е изправен пред повече от 11 000 съдебни дела в САЩ за глифозата. Според Bayer, десетилетия научни изследвания и реална употреба показват, че глифозатът е безопасен за хората.

Американската акенция по околната среда и регулаторите от няколко други страни твърдят, че глифозатът не причинява рак, но Световната здравна организация през 2015 г. го класифицира като "вероятно канцерогенен за хората".

Присъдата срещу Monsanto, която бе първото такова решение, унищожи 10% от стойността на Bayer. Оттогава акциите са спаднали с близо 30% от стойността си преди присъдата.

През 2018 год. Дуейн "Лий" Джонсън спечели дело за 78 милиона долара обезщетение в исторически процес в щат Калифорния. Дуейн "Лий" Джонсън, 46-годишен баща на две деца, бе диагностициран с рак на кръвта - неходжкинов лимфом, който е нелечим. Той е обвини Raundup, на който бил изложен заради работата си, за заболяването си и Монсанто, че са били наясно с вредните последици от употребата на препрата им, но не са предприели нищо.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    Гост1
    1 0
    17:49, 28 апр 2019
    Като дойде раундъпа в Европа тогава американците се сетиха че е канцерогенен
Последни новини