След 75 години Сара Бенбасат е очарована от Хасково

Изображение 1 от 2

    Кметът на община Хасково Добри Беливанов се срещна със Сара Бенбасат, която посещава родния си град след 75 години. Семейството на Сара е напуснало Хасково през 1944 година. Тя е живяла в Израел и САЩ, до пенсионирането си е работила като компютърен специалист.

    „Очарована съм от Хасково, това е най-красивият град на света! Не съм си го представяла дори така“, каза Сара Бенбасат. Тя се просълзи когато кметът ѝ подари копие на Статуята Св. Богородица с Младенеца.

    Сара Бенбасат има малко спомени от Хасково, според нея голяма част, от това  което си спомня всъщност са разказите на майка ѝ Рашел и баща ѝ Симанто Бенбасат. Баща ѝ е бил фармацевт, имал  е аптека на мястото на сегашния Регионален исторически музей. Напускат града когато тя е на 4 години.

    Много вълнение предизвикаха у Сара и данните за нейното семейство, които ѝ бяха предоставени от отдел „ГРАОН“. След 75 години тя си спомни улицата на която е живяла – „Драгоман“.

    Сара Бенбасат бе придружена от Аврам Ниего, най-възрастният хасковлия от еврейски произход, както и от членове на нейното семейство.  

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Оч
      Очарован
      11 -1
      15:59, 25 апр 2019
      Кмета ни и той е чаровник!
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      2 -8
      16:37, 25 апр 2019
      Баба Сара , казала на Кмета Бай Добри че Бабата на... Виж коментара
    • 3
      До
      Долу Герб
      0 -4
      06:22, 26 апр 2019
      Поредната реститутка Виж коментара
    Последни новини