Седмица на земята в "Паисий"

Денят на Земята - 22 април - е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард жители на планетата. Обединяват се хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти, ученици и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на земното кълбо.  

Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е чиста и съхранена околна среда. 

Паисиевци от гимназиален образователен етап разгледаха различни теми и проблеми: за слънчевите панели, енергията на вятъра и на водата, на приливите, отливите и геотермалната енергия, за екологичните проблеми на планетата. Заедно те разкриха предимствата на възобновяемите енергийни източници, опазването на околната среда и проблемите, които се решават с използването им. Учениците презентираха три различни металургични производства на мед, цинк и олово, като акцентът във всяка една ученическа разработка бе опазването на околната среда. 

Седмокласниците в училището представяха свои проекти по физика на тема: Планетите от слънчевата система, а с часове по химия отбелязаха юбилейната 2019 година за създаването на периодичния закон и периодичната система. С интересна ролева игра учениците от VII В клас, пресъздадоха подреждането на първите 20 химични елемента от нея пред свои съученици от VII Д клас. Докато научаваха факти за химичните елементи, седмокласниците съчетаваха интересното със забавното. 

Аранжирането на цветя бе участието на шестокласниците в инициативите, посветени на земята. Чрез екипна отборна игра, с очарование и финес момичетата от VI-те класове пресътвориха красотата на цветята в разнообразни декорации и букети.

В същото време учениците от начален и прогимназиален образователен етап участваха в почистване, организирано от Община Кърджали традиционно за 18 път в периода 04.04 – 22.04.2019 г. по повод Деня на Земята. I - IV клас почистваха класните си стаи във време, избрано от тях, V - VII клас бяха разпределени по райони. В организираните разнообразни прояви от община Кърджали паисиевци се включиха с изработени плакати за планетата Земя и участваха в аранжирането на цветя под наслов: Празник на цветята . Инициативата няма състезателен характер, стилът е свободен. 

Посланието, под което премина седмицата, посветена на Земята тази година в СУ "Отец Паисий бе: Планетата ни има нужда от нас – да я пазим и обичаме, защото и ние имаме нужда от нея. Нека я съхраним чиста и зелена!

Споделяме Ви програмата, изготвена и организирана от МО "Природни науки" и моменти от изминалата седмица, запечатани в снимки.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини