Хищникът в океана, от който белите акули бягат

Бялата акула е смятана за най-страшния хищник, и славата ѝ не е заслуга само на филми като "Челюсти". Но в океана има убийци, които ловуват бели акули. Така и ги наричат - китове убийци, орки или косатки. 

Екип от морски учени е открил, че големите бели акули (Carcharodon carcharias) напускат, когато наблизо има косатки (Orcinus orca).

"Когато се срещнат с косатки, белите акули веднага ще освободят предпочитаните от тях ловни полета и няма да се завърнат до една година, въпреки че косатките само преминават през територията", казва морският еколог Салвадор Йоргенсен от аквариума в залива Монтерей.

Екипът събира данни от два източника: пристигането и изминаването на 165 големи бели акули с GPS, маркирани между 2006 и 2013 г , и 27-годишни данни за популацията на косатки, акули и тюлени, събрани от Point Blue Conservation Science на остров Югоизточен Фаралон край бреговете на Сан Франциско.

Екипът също документира четири срещи между големи бели акули и косатки в Националния морски резерват „Голям Фаралонес“, които след това те анализират с другите данни.

Данните разкриват, че когато косатките се появили в региона, както всеки път, акулите бързо напуснали, и останали на дистанция до следващия сезон. Оттеглили се за минути, независимо че косатките останали наблизо по-малко от час.

От това изненадващо печелят морските слонове (Mirounga angustirostoris) - тюлени, които обитават бреговата ивица и са обичан улов на големите бели акули.

"Средно документираме около 40 събития, свързани с хищнически атаки от бели акули на морски слонове на Югоизточен остров Фаралон всеки сезон", казва морският биолог Скот Андерсън от аквариума в залива Монтерей. "След като се появиха косатките, не виждаме нито една акула и няма повече убийства."

Известно е, че преминаващите косатки също ядат морски слонове, но тези китове се появяват рядко. Орките, които обитават залива се хранят с риба.

Акулите не винаги отиват далеч. Понякога те само се преместват на безопасно разстояние по брега, където се намират близо до колониите морски слонове. Понякога обаче те се отправят към средата на Тихия океан, районът е наречен Кафето на Белите акули.

Не са малки акули. Някои от тях са над 5,5 метра от носа до опашката и вероятно са свикнали да им правят път, където и да отидат. Но 5,5 метра е малко за косатките, които могат да се справят с много по-голема плячка. така че е малко вероятно да бъдат избутани лесно.

В допълнение, косатки са били наблюдавани да разкъсват големи бели акули по света, включително близо до островите Фаларон. Все още е малко ясно защо, но на убитите от орките акули, изхвърлени на брега (на снимката горе), им липсва черният дроб - техните вкусни, богати на мазнина, пълни с витамини черни дробове.

Дали акулите инстинктивно избягват хищниците, които могат толкова лесно да ги изкормят, или преминаващите орки в миналото са прогонвали акулите от източника на храна - морските слонове, все още е неизвестно.

"Така наречените латерални взаимодействия между най-големите хищници са доста добре познати на сушата, но са много по-трудни за документиране в океана. И тъй като това се случва толкова рядко, може да ни отнеме още малко време, за да разберем напълно динамиката."

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини