Храни, които обезсилват лекарствата

Приемът на лекарства често е свързан със спазването на определена диета, както и правила - да се пият преди или след хране, рано сутрин или вечер. Това не е просто каприз на тялото, а често необходимост, за да подействат лекарствата. Има храни, които неутрализират действието на илачите.

Лекарите понякога пропускат тези препоръки, но е важно да знаем какво да изключим от менюто си при различни видове лечение, защото някои обичайни продукти могат напълно да обезсмислят опитит за лечение.

Грейпфрутът е много полезен плод, богат на антиоксиданти, подходящ за черния дроб, кожата, мозъка. Но на практика е противопоказен в комбинация с лекарства. Определени съединения, който се съдържат в този цитрусов плод, могат да блокират действието на ензимите на черния дроб и червата. Това дори при правилното дозиране на лекарствата, може да предизвика ефект на предозирането.

Портокалите обезсмислят приема на аспирин. Подобен ефект всъщност имат и други цитрусови плодове - мандарини, лимони. Комбинацията от тези плодове и ацетиловата киселина в лекарството може да предизвика силно дразнене на стомашната лигавица. Освен болезнен, този ефект е особено опасно за хора, страдащи от гастрит.

При хипертония е противопоказен е изборът на банани в менюто. Вкусният плод е един от най-богатите на калий, а страниче ефект при приема на медикаменти за хипертония е именно натрупването на калий в кръвта. В комбинация с бананите може да последва нарушаване на сърдечния ритъм.

Веществото тирамин, което се съдържа в големи количества в твърдите сирена, действа отлично за свиване на кръвоносните съдове. Ако човек приема лекарства срещу хипертония или антидепресанти, консумацията на сирене може да намали, а дори напълно да елиминира тяхната ефективност.

Зелето "не се понася" с лекарствата за разреждане на кръвта. В този зеленчук се съдържа много витамин К, който е в състояние да блокира действието на лекарствата, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Ако приемате антибиотици, трябва да забравите за кратко за млякото, защото то може напълно да нулира ефекта на лекарствата. Калцият, на който са богати млечните продукти, свързва антибиотици и ги "изтласква" през червата, като не им позволяват да се абсорбират от организма. Това прави лечението напълно безполезно.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини