Хиляди хора се очакват на събора в Златна ливада, ще свирят орк. Канарите

Изображение 1 от 3

    На 1-ви май в село Златна ливада се организира традиционият фолклорен празник "Гласове и ритми от Тракия", който се провежда ден преди честването на Св. Атанасий Велики, съобщават от община Чирпан.

    Началото е 10:30 часа на поляните край манастира "Свети Атанасий", като празникът ще бъде озвучен от оркестър "Канарите"  и самодейни състави от чирпанския регион. Манастирът се намира на около 20 км. от Димитровград по магистрала "Марица". Организаторите очакват на празника да пристигнат 2-3000 души от цялата страна.

    Според учени Чирпанският манастир "Свети Атанасий" е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от Александрийския патриарх Атанасий през 344 г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет, Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое, съвременна Стара Загора и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес.

    В своята 1700-годишна история, Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновековието, а според предание Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини