Развилня ли се смерч около Димитровград?

Изображение 1 от 3

    Тази сутрин наша читателка ни изпрати снимки на атмосферно явление, което определя като смерч. Снимката е направена няколко минути след 8 часа тази сутрин, 2-ри май, северно от Димитровград в посока град Стара Загора. Кадърът е хванат от северна тераса на блок, намиращ се на ул. „Простор“ в Димитровград.

    По обяснението, което ни даде читателка на www. Dimitrovgrad. BGvesti.NET, 1-2 минути преди да направи снимката ясно се е виждала оформена смерчова фуния, слизаща към земната повърхност. Не е успяла да запечата това в кадър, защото телефона ѝ не е бил в нея и докато го вземе и снима, вятърния въртеж се е разсеял до голяма степен. Дамата не може да определи разстоянието, на което се е образувало явлението.

    От  Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – Пловдиви и от Метеорологична обсерватория (МО) –   Хасково, нямаха информация за регистрирано до 12 часа днес подобно явление. От НИМХ – Пловдив и МО – Хасково, заявиха че не могат да потвърдят, но и не могат да отрекат появата на смерч северно от Димитровград по техните данни.

    Пропомняме, че в началото на март месец 2016 година смерч се развихри над димитровградския кв. Изток и тогава отнесе покриви на къщи от квартала.

    За 2018 г. в Европа са регистрирани над 600 случая на водни смерчове и вихри над сушата. Само преди 2 дни в Румъния имаше торнадо, което обърна цял автобус.

    И в България се наблюдават смерч или торнадо. „Най-честите райони, в които може да се очаква такова нещо са Централна България, Югозападна и Североизточна“, обясни Анастасия Стойчева от НИМХ пред Нова телевизия.

    Тя припомни, че през 1956 г. хижа Кумата на Витоша е разрушена от торнадо. А през 1989 г. в село Бохот, Плевенско, 144 къщи са напълно разрушени, а много други са били частично повредени.

    „Това не е нещо, което не се наблюдава в България. Източната част на Румъния благоприятства развитието на торнадо“, заяви Стойчева.

     По думите ѝ в България се е наблюдавало торнадо до над 300 км в час.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ва
      Валентина
      3 -1
      14:39, 2 май 2019
      Това беше пара от централите Марица -Изток и друг път се е виждало.
    • 2
      Ca
      CA
      4 -1
      16:13, 2 май 2019
      Патешки смерч.Видяла жабата,че подковават-и тя да прати снимка
    Последни новини