Криптографски пъзел решен предсрочно за 20 години, отваря капсула на времето

През 1999 г., когато Лабораторията по компютърни науки към Масачузетския технологичен институт празнува своята 35-годишнина  научни изследвания, получава необичаен подарък за рождения ден -  голям оловен контейнер, оформен като хартиена торба, скулптура на легендарния архитект Франк Гери.

Контейнерът бил запечатан с криптографски пъзел, специално предназначен да се решава около 35 години, базирайки се а закона на Мур, че производителността на интегралните схеми се удвоява на две години. Тъй като всеки следващ отговор се основава на предишния, не е възможно да се мами. Самоук програмист току-що го завърши за по-малко от четири години.

Вътре има колекция от велики иновации в областта на компютърните науки, като тези на Бил Гейтс, Боб Меткалф и Тим Бърнърс-Лий, които ще излезат на бял свят 15 години по-рано от очакваната дата през 2034 година.

Бернард Фаброт от Белгия прекарал последните три години и половина в работа върху решението, използвайки прости инструменти - процесор Intel Core i7-6700, работещ със свободен софтуер - GNU Multiple Precision Arithmetic Library (GMP).

Пъзелът е създаден да пресича опитите да се използваъ паралелни или разпределени изчисления, за да ускори изчислението, каза през 1999 г. архитектът на пъзела, професор Рон Ривст от МИТ

Пъзелът включва извършването на 80 трилиона повдигания на квадрат на начално число последователно, стъпка по стъпка. Ако започвате с 3, следва да получите 9, после 81, и така нататък и т.н., 80 трилиона пъти.

Не можете да мамите, като изпълнявате изчисленията едновременно, защото трябва да продължите с числото от предишното изчисление.

Когато всички изчисления са изпълнени, крайният резултат може да бъде използван заедно с число, предоставен за разкриване на кратко изречение, което поздравява решаващия. Това изречение е представено като доказателство за решението.

И така, как Фаброт го реши толкова бързо? Е, нашата технология е много по-добра много по-бързо от очакваното.

"Налице са хардуерен и софтуерен напредък аванси отвъд това, което прогнозирах през 1999 г.", каза Ривст.

"Основното предизвикателство на пъзела е да се направят около 80 трилиона квадрати, но ресурсите, необходими за едно повдигане на квадрат са намалели много повече, отколкото прогнозирах."

И това не е особено труден пъзел - просто иска време и компютър. Фаброт успява да го стартира като страничен проект, като проверява междинните резултати само веднъж от време на време, за да се увери, че степенуването все още продължава, архивира резултатите и поддържа работата на компютъра, разказва ScienceAlert.

"Всъщност използвах ежедневната си работна станция. Трябваше да се правят 79 трилиона операции и записвах междинния резултат на всеки 1 милиард (така приблизително на всеки 22 минути записвах резултат)", пише той на Ycombinator's Hacker News.

"Изчислението не може да бъде паралелно и i7, който използвах, има четири ядра. Така че основно вместо да го изключвам всяка вечер, просто го оставях да работи 24/7 ... Но аз пиша код (напълно несвързани неща), компилирам неща от сорс, преглеждам мрежата, проверявам имейл и т.н. от самата работна станция, която изчисли решението."

Когато отишъл да предаде решението на Лабораторията за компютърни науки според инструкциите, Фаброт установил, че тя вече не съществува, след като била обединена в лабораторията на MIT за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL), и директорът на CSAIL не знаел за съществуването на пъзела.

Интересното е, че макар че Фаброт е първият, който е достигнал до решението, той не е единственият, който работи по пъзела. Техническият изпълнителен директор Саймън Пеферс и екипът на Cryptophage пускат персонализиран софтуер на високотехнологични програмируеми масиви гейтове, проектирани специално за решаване на пъзела.

Пеферс и неговият екип ще получат решението на 11 май след само два месеца изчисления.

Решението на пъзела ще бъде разкрито и капсулата ще бъде отворена на 15 май по време на специална церемония, която ще се проведе в MIT.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини