Стево Пендаровски е новоизбраният президент на Северна Македония

 
„Метла“ в правителството, ръководството на държавните предприятия и в управляващия Социалдемократически съюз. Това предизборно обещание се очаква да изпълни днес премиерът на Северна Македония. Зоран Заев обеща тези промени на избирателите, ако партията му спечели президентските избори. От снощи новоизбран президент на страната е Стево Пендаровски.
 
Пендаровски победи кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска с 57 500 гласа разлика при общо подадени 844 000. В процентно изражение резултатът е 51,7 на 44,7 на сто. Избирателната активност – 46,7 процента.
 
„Билет за европейско бъдеще.“ Така Пендаровски нарече изхода от вота:
 
„Ще обединявам, няма да разделям. Моята мисия е да обединявам. Всички да вървим напред – гражданите, общностите, сдруженията, институциите, бизнесите, партиите – буквално всички. Ще бъда фактор за стабилност, а не фактор за кризи".
 
Лидерът на албанската част от управляващата коалиция – Али Ахмети, видя в резултата „триумф на консенсусната демокрация“. А от антуража му напомниха, че без Ахмети нямало сегашните президент, премиер и председател на парламента да бъдат същите. А Зоран Заев заяви, че с тъмното минало на страната е свършено:
 
„От днес нищо вече не е същото. Никой вече не може да препречи пътя на напредъка и перспективите. Изходът от днешните избори е потвърждение, че израстваме още повече, че взехме отговорно решение и че заслужаваме да вървим напред. Нашето място е в НАТО. Мястото ни е в ЕС. Точка! Край на режима и мрачното минало! Няма вече режим".
 
На това лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отговори, че за Заев и за Пендаровски от снощи е започнал истински политически ад.
Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини