Българинът дизайнер на най-бързия McLaren

    На автосалона в Женева тази година британският производител на суперавтомобили „Макларън“ (McLaren) представи най-бързия си, ексклузивен и скъп автомобил. „Спийдтейл“ (Speedtail) ще може да достига 430 км/ч, ще се произведе само в 106 бройки, а цената на всеки от тях тръгва от 2 млн. евро преди данъците и таксите.

    Оказва се, че в създаването на този хипер спортен автомобил има сериозна българска връзка – единият от двамата основни дизайнери на екстериора е роден в София. Това е навършилият 32 години през март Александър (Алекс) Алексиев, който при поредната си визита в България се срещна с група български автомобилни журналисти.

    От „Обеля“ през Флорида и Калифорния

    Роден в столичния квартал „Обеля“, Алексиев се премества с родителите си в Сарасота, Флорида, когато е на девет. От малък обича да рисува, предимно автомобили, но едва когато е в 11 клас, осъзнава, че може с това да си изкарва хляба.

    Решението изкристализира докато гледа шоуто на американски автомобилен дизайнер Чип Фуз Overhaulin („Основен ремонт“). В един момент решава да види какво е учил и Фуз и така научава, че той завършил едно от най-престижните училища за дизайн Art Center College of Design в Пасадена, Калифорния.

    Алексиев кандидатства в колежа, но има известни притеснения, тъй като не е пълен отличник. Оказва се обаче, че там се влиза с рисуване, и българинът е приет.

    Още като дете харесва колите на „Макларън“ и на стената в стаята му почетно място заема плакат на модела F1 от 1993 година. Мислейки за бъдещата си реализация в света на автомобилния дизайн, Алекс Алексиев си е набелязъл три компании, достигането до които оценява с различни нива на трудност.

    Като най-малко вероятна вижда реализацията си в „Макларън“. Позиция в „Ламборгини“, която също му е любима марка, що се отнася до дизайна на техните автомобили, е второ по трудност на изпълнимост желание. Като най-реалистично обаче вижда намирането на работа в накой от дизайнерските екипи на „Фолксваген“ или „Ауди“.

    Съдбоносната среща

    Съдбата обаче има други планове за Алексиев. Малко след дипломирането си през 2012 година българинът се запознава на изложба с дизайн директора на „Макларън“ Франк Стефансон. Той е сред легендите в сферата на автомобилния дизайн, като преди „Макларън“ работи за „Форд“, „БМВ Груп“, „Фиат“, „Ферари“, „Мазерати“, а под негово ръководство са създадени модели като възроденото МИНИ хечбек, първото БМВ Х5, „Мазерати МС12“, „Ферари F430“ и други.

    Стефансон и Алексиев стават по-близки покрай това, че приятелката на американеца е българка и той често посещава България. „Винаги носех в джоба си USB с мои проекти. Веднъж общ приятел подхвърли на Франк „Защо не го вземеш при теб“ и той поиска да му изпратя мои рисунки. Дадох му флашката и ме взеха за 6-месечен пробен период“, обяснява Алексиев.

    От самолета директно на чертожната маса

    През юни 2013 година Алекс пристига в Англия, а кариерата му в отдела за дизайн на „Макларън“ тръгва с летящ старт, като буквално от летището е прикрепен към екипа, който работи по новия тогава модел 720. Алексиев е отговорен за оформлението на интериора на колата. За 720 се твърди, че това е моделът, с който автомобилите на „Макларън“ отново имат душа.

    Към този момент дизайнерският отдел на „Макларън“ се състои едва от 5-6 души, а след приключването на проекта 720 Алексиев започва да работи за „Макларън спешъл оперейшън“ (McLaren Special Operations) – звеното за специални проекти на британския производител на автомобили. Това е и мястото, където се изпълняват всички прищевки на купувачите на коли „Макларън“.

    Проектът „Спийдтейл“

    Така се стига до проекта „Спийдтейл“, по който се работи от януари 2014 година. Моделът е нещо като приемник на „Макларън“ F1. Външният дизайн на колата е предизвикателство, тъй като освен да изглежда добре, трябва да е бърза и аеродинамична. За момента точни измервания няма, но със сигурност това ще е моделът на „Макларън“ с най-ниско въздушно съпротивление.

    За целта се използват идеи от света на Формула 1 като неподвижния капак на предните джанти, познат от болидите на „Макларън“ от 2007 година, и подвижните елерони на задния спойлер. Сериозно предизвикателство е и намаляването на теглото и така се стига до идеята осветлението за салона да е интегрирано в самото челно стъкло, в което има и вградена система за потъмняване. Освен това двете пасажерски седалки, които се намират отляво и отдясно на седящия в средата на колата шофьор, са част от изработената от карбон каросерия.

    Като голямо постижение на екипа, работещ по „Спийдтейл“, Алексиев посочва това, че за пасажерите има много повече място, отколкото в „Макларън“ F1. За целта двете седалки отстрани са леко завъртени навън, което осигурява пространство в областта на раменете и коленете.

    Как се раждат идеите

    Говорейки за работата си, Алексиев посочва като плюс това, че екипът е малък и презентациите на нови проекти се правят пред всички. „Помагаме си доста“, обобщава той. Попитан откъде идват идеите за новите модели, Алексиев казва, че най-често всичко тръгва от клиентите. Най-сериозните сред тях периодично имат срещи с ръководството на „Макларън“, като често споделят каква кола биха си купили. Така се набелязват най-общо чертите на бъдещия модел и тогава на ход са дизайнерите.

    Така се ражда и „Спийдтейл“, който ще е първият автомобил на компания с хибридно задвижване, като бензиновия двигател и електромоторите ще дават обща мощност от 1050 конски сили. Какво ще е ускорението до 100 км/ч предстои да разберем, но от място до 300 км/ч колата ще се изстрелва за под 13 секунди.

    Първоначално идеята е да се направят само 6 автомобила, но поради огромният интерес бройката нараства, за да стигне 106 – колкото са общо произведените всички версии на „Макларън“ F1. „Това ще е финалната бройка, въпреки че вече 220 клиенти чакат на опашка“, казва Алексиев.

    Българин е сред купувачите на ексклузивния „Макларън“

    При избора на тези, които ще са сред щастливците, се взима предвид кой ще е достатъчно добър посланик на марката, казва дизайнерът. Важните клиенти, притежаващи по няколко автомобила „Макларън“, също са с предимство. Той допълва, че един от клиентите вероятно ще е българин, но не влиза в повече подробности. Първите доставки на серийната версия на „Спийдтейл“ ще започнат през следващата година.

    „Първите рисунки винаги са с молив и на хартия“, разказва Алекс за работата си. След това се минава към създаването на дигитални модели на бъдещата кола и модели от глина.  Вдъхновението му идва от други автомобили, архитектура и самолети, особено военните, изработени по технологията „Стелт“.

    Алексиев е получавал предложения за работа от други компании, но те не представляват интерес за него. „Не се виждам да рисувам някой SUV модел. За момента парите не са определящи“, пояснява дизайнерът.

    Източник: dnevnik.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини