65% от първокласниците ще работят в напълно нови професии

65% от децата, които започват образованието си, ще работят напълно нови професии. Данните представи заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на форума, посветен на "Бъдещето на труда и младите хора".
 
Тя посочи, че България е изправена пред много предизвикателства, сред които е дигиталната трансформация на икономиката не само технологична, но и с дълбоки обществено-значими последици. Ресорният заместник-министър настоява, че трябва да се създаде диалог между бизнеса, образованието и младите хора в България. По думите на Петрова информационните технологии създават качествени и нови работни места.
 
Поради откриването на нови работни места чрез информационните технологии, трябва да продължи да се развива подходът за учене през целия живот и осигуряване на достъп на всички деца до възможност за учене, призова Султанка Петрова.Тя изтъкна, че дигитализацията допринася за създаването на нови форми на труд, нови работни места, икономически растеж, по-голямо разнообразие от режими на работа и други. Освен това дигитализацията ще създаде нови инструменти на правителството за електронното управление, което ще има ефект в страната и пазара на труда. Целта е и намаляване на сивата икономика.
 
Инициативата на социалното министерство в контекста на дигитализацията и пазара на труда са разработване и поддържане на уеб-базирана информация за представяне на прогнози за пазара на труда в страната, средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда, европейски социален фонд като инструмент за развитие на човешкия капитал в страната и изграждане и поддържане на интернет портал за гаранцията на младежта в България."Изправени сме пред една революция, която коренно ще промени начина на живот и работа. Предстоят процеси, които ще променят облика ни и нашето бъдеще е в ръцете на младите хора", допълни социалният зам.-министър.
 
Султанка Петрова се надява всеки, който иска да учи, да се квалифицира и преквалифицира, за което има много възможности и програми. Тя би искала още повече млади и възрастни хора да бъдат подкрепени за обучаването в областта на информационните технологии.
 
Зам.-министърът е убедена, че електронното управление на правителството ще ни даде възможност да се извършват дейности по електронен път и ще има позитивизъм за всички системи - здравната, социалната, образователна, както и да разходват правилно и публичните средства на държавата.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини