34 °C

Общината: да поддържаме града ни чист, като използваме новите съдове за разделно събиране на отпадъци правилно

През втората половина на месец април в Димитровград и в шест от останалите населени места в общината бяха сменени цветните съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като старите съдове тип „Ракла” бяха подменени с нови съдове тип ”Иглу”. Начинът на обслужване на новите съдове и използваната за това техника са различни, информират от Общината.

Хартиените и картонени отпадъци трябва да бъдат сгъвани или разкъсвани до степен, позволяваща преминаването им през отворите на съдовете. През изминалия период бе установено, че на някои места в Димитровград, това не се прави, което предизвиква натрупване на големи количества основно картонени отпадъци около съдовете, тяхното разпиляване и дори запалване.

От община Димитровград обръщат внимание, че ползвателите на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки са гражданите, тя не е насочена към производствените и търговските обекти. Съгласно Закона за управление на отпадъците ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради в населените места са длъжни да събират разделно отпадъците от опаковки и да ги предават на лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или на организация по оползотворяване. Въпреки това Община Димитровград е направила реверанс към търговските и производствени обекти, като чрез своя Наредба №34 е позволила те да изпълняват ангажиментите си по разделното събиране на отпадъци от опаковки, като използват изградената в общината система.

Надяваме се, че гражданите и най-вече ползвателите на търговси обекти в Димитровград ще оценят това и ще се постараят да спазват правилата за използване на новите съдове, като не допускат струпване на отпадъци извън тях. Нека заедно се потрудим да поддържаме нашия град чист и приветлив, призовават от Общината.

Изхвърлянето на отпадъци, извън предвидените за това съдове (макар и в близост до тях) е нарушение и се наказва с глоба за физическите лица и със санкция за юридическите, уведомяват още от там.

За големите търговски и производствени обекти, които генерират рециклируеми отпадъци, надхвърлящи капацитета на елементите на създадената от общината система, остава изискването за сключване на договори с лица, притежаващи разрешение или с организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. 


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

4 коментара

 • 1
  Аб
  абв
  2 0
  18:04, 10-05-2019
  за батериите кога? те са силно токсични и на всички пише да не се хвърлят в коша, кога ше напрайм нещо съяествено...
 • 2
  Ми
  митко
  5 0
  19:59, 10-05-2019
  със този малък отвор само кутия празна от цигари можеш да пуснеш
 • 3
  Ко
  Коши
  5 0
  08:37, 11-05-2019
  Ако от общината санкционираха клошарите,които бъркаха в старите кошове и разпиляваха събраното вътре,нямаше да се налага въвеждането на новите съдове.Сега с тези малки отвори,няма кой да си играе да сгъва,разкъсва за да набута кашон в малкия отвор.Така ще се трупат отпадъците около кошовете и вятъррът ще ги разпилява.
 • 4
  Gg
  Gggg
  5 0
  23:32, 11-05-2019
  Българска работа. Пак някой не мисли. И този умник да даде пример как се накъсва кашон.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини