Премиерът Борисов: Няма национална стратегия за детето!. Преглед на печата

24 часа

И съседът на Зайков - Валентин, е застрелян

42-годишният Валентин от Костенец, който е братовчед и съсед на издирвания за убийство Стоян Зайков, е убит, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинт през журналисти. Той е бил застрелян с изстрел в брадата, а Зайков е подозиран за смъртта му, но оръжието е различно.

Мъжът е бил видян жив за последно около 18 часа вчера. Жертвата не е имала връзка с Милена Шишкова, за чието убийство Зайков е търсен от петък.

Труд

Премиерът Борисов: Няма национална стратегия за детето!

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Той определи като лъжи, твърдения на родители, че има приета стратегия, която предвижда деца да се отнемат от родителите им.

Към момента работата по проекта е спряна по разпореждане на министър-председателя.

Борисов възложи на социалния министър всекидневно да казва, че такъв документ няма, заради подготвяните във фейсбук масови протести на родители срещу него. Той изтъкна, че вече е разпоредил да се вземат под внимание всички мнения и категорично да се защитава детето. Затова се изумявал от лъжите, изречени по тази тема.

Монитор

Дни преди старта на сезона: Над 1 млн. кв. м. строежи по морето пред спиране

Около 1 млн. квадрата строежи на жилища, хотели и къщи по морето ще трябва да бъдат спрени преди началото на активния туристически сезон в летните ни курорти.

Преобладаващата част от тях са в област Варна, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България. Там все още се работи по започнати през миналата година 740 хил. квадрата проекта. Около 450 хил. кв. м от тях са жилища, което е с 51% повече на годишна база. 117 хил. квадрата са хотелите. В област Бургас общо започналите градежи с РЗП над 1000 квадрата са за 581 хил. кв. м, като е отчетен ръст от 12%. Там обаче ваканционното строителство се възстановява по-бавно и ръстът е само 2 на сто.

Най-активно в момента по Черноморието се строят хотели.

Стандарт

Георгиев: Бързаме с проверката на офшорните сметки

МВР и ДАНС декларираха пълно съдействие на главния прокурор относно искането му за проверка на офшорки и офшорни сметки на лицата на висши публични длъжности, като депутати, министри, шефове на агенции и т.н.

Това гарантира в кулоарите на Народното събрание шефът на спецагенцията Димитър Георгиев.

"Ние сме получили искане от главния прокурор. Ще извършим всичко, което е необходимо, и то в координация с всички държавни институции, които имат отношение по спецификата и тяхната компетентност. Така че, когато сме готови с информацията, ще я представим на вниманието на главния прокурор", коментира Георгиев. Попитан дали ДАНС ще изчака да минат изборите, той уточни, че няма да се съобразява с тях, а ще действа по проверката.

Сега

АПИ назначи току-що създадена фирма за събирач на тол такси

След като в началото на годината Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) тихомълком назначи "Интелигентни трафик системи" за "национален доставчик" за тол системата, вече има и втора компания със същия статут. Става дума за "Телетол" АД. Договорът с новия събирач на електронни пътни такси е подписан на 14 май, съобщиха във вторник от "Националното тол управление". На сайта на тол управлението пише, че "Телетол" е регистрирана като доставчик на услуги на 18 март. Фирмата е създадена буквално дни преди това - на 22 февруари. Вчера зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че скоро ще има и трети "национален доставчик".

Капитал дейли

БВП на България се е повишил с 3.4% в началото на годината

Икономиката на България е нараснала с 3.4% на годишна база през първото тримесечие на годината, показват експресните данни на НСИ. В основа на растежа стои износът на стоки и услуги, докато при потреблението има известно забавяне на темпа на прираст. Спрямо предходното тримесечие увеличението на БВП е 1.1%. Това са най-високите стойности за последната година като очакванията на анализаторите са 2019 г. да е по-добра от предходната, когато икономиката отбеляза 3.1%

Данните сега не са изненада - много икономисти очакваха силно начало на годината. Зад аргументите им стояха по-силните постъпления от ДДС, данните за промишлеността, както и за износа. Продажбите на стоки и услуги зад граница се увеличават по-бързо от вноса, което свива търговския дефицит.

Дума

Абонирани за поръчки ще събират тол таксите

"Инфосистемс интернешънъл", която е собственост на "Информикс груп", зад която преди време е стояла кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс", е акционер в регистрираното през февруари дружество "Телетол", с което АПИ подписаха договор за електронното събиране на тол-таксите.

Акционери в "Телетол" са компанията "Нованор" (70%) и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД (30%). Според Капитал "Инфосистемс" редовно е печелила поръчките, свързани с електронните услуги в столичния градски транспорт и се е превърнала в монополист.

По-късно вчера зам.-министър Николай Нанков отрече, че пари събрани от пътни такси ще изтичат към офшорка, каквито информации имаше. През 2015 г. офшорните дялове в "Информикс" са били продадени на частно лице.

Компанията "Телетол" е избрана като втори национален доставчик за събиране на пътни такси. Това става ясно от съобщение на Националното тол управление. Според него между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество "Телетол" е подписан договор на 14 май. Така "Телетол" АД става вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини