Гробище за домашни любимци – продължение

    След подаден към нашата медия сигнал от читатател на www. Dimitrovgrad. BGvesti.NET, написахме материал за обособяването в рамките на града на гробища за домашни любимци. Наша проверка в парк „Пеньо Пенев“ потвърди наличието на надгробни знаци и дори христиански кръст на обособени гробове с имена на домашни любимци, като Арси, Арчи, Анди, Марта и др. Мястото, за което ни бе подаден сигнала, се намира до пътеката в горичката, водеща до алеите на парка, в непосредствена близост до първите къщи в кв. Габера.

    Направихме неофициално запитване към РЗИ – Хасково, кой отговаря за загробването на домашни любимци, от където ни препратиха БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). След като отправихме официално запитване към агенцията за условията, по които трябва да се погребват домашните животни, и че на територията на димитровградски парк се заравят животинки, те ни отговориха:

    Загробването на домашни любимци е задължение на собственика. При поискване, всеки ветеринарен лекар може да окаже съдействие – предоставя телефона на екарисаж на заитересованите.

    В случаите на неработещ екарисаж, няма определено място за загробване на домашни любимци на територията на община Димитровград.

    След подадения от вас сигнал, официалният ветеринарен лекар на община Димитровград към ОДБХ Хасково, на 30. 04. 2019 година е връчил предписание до кмета на Община Димитровград, за определяне на место за загробване на домашни любимци.

    Загробването на домашни любимци в парковете и други места е недопустимо. При доказване на такова нарушение, нарушителите се санкционират в съответсвие с действащото законодателство от съответния наказващ орган.

    Пълният отговор е приложен към снимките в този материал.

    Предписанието от БАБХ е за терен за загробване, което не може да се тълкува като гробищен парк, а по-скоро като място за заравяне на животни, което да бъде с цел предотвратяване на емидемии по животните. Но дори след определянето на такъв терен, той вероятно няма да е място, на което хората ще погребват домашните си любимци за да могат да отват почит към останките им.

    Казусът със загробването на домашните любимци е в цяла България, като към днешна дата, по наша информация, няма нито един действащ гробищен парк за домашни любимци.

    На практика, всеки един стопанин на куче, котка или друго животно, има законовия ангажимент да го погребе, но на всичкото отгоре ще наруши и закона, защото няма отредени терени за това.

    Другия вариант е да се обърне към екарисаж и да изчака около седмица те да приберат трупа на животното за изгаряне, която услуга ще заплати. В тази ситуация е въпроса къде ще съхранява трупа на животното до прибирането му от специализиран автомобил, което отнема около седмица, по информация на димитровградски ветеринарни лекари.

    В законодателството няма специалено отредени правила за загробване на домашни любимци, потвърдиха и от Общината. Домашните любимци влизат в графата „домашни животни“, под които се разбира селскостопанските. Така всяко куче или котка се разглежда от контролните органи, като умряла крава или магаре, за които има специални ветеринарно-санитарни мерки при загробване или изгарянето на труповете им.

    В България е имало три гробищни парка, отредени специално за погребване на домашни любимци – във Варна, Пловдив и Велико Търново. Тези гробищни паркове, по информация на местните медии, са са затворени от РЗИ, заради непосредствената им близост до местата за погребване на хора, което по закон е упоменато, че загробването на домашни животни не може да бъде на едно място с гробищен парк, в който полагат телата на хората.

    Хората с починали домашни животни, на които животинките са като част от семейството, търсят начин, по който да се отнесат подобаващо с него след смъртта му. Това вероятно е и причината, по която се появяват гробчетата на животните в зелените пространства на Димитровград, които места не са само в парк „Пеньо Пенев“, а и в парк „Марица“ и в горичките и градинките около нас. Но това освен риска за зарази, причинени от труповете, евентуалната миризма на разлагаща се плът, ако не са заровени на достатъчно дълбоко, са и неприятна гледка за хората, посещаващи тези пространства.

    Към този момент единствения законен начин, чрез който може семейството на починалото животно да отдава почит към неговите останки, е кремирането. Такава услуга по наша информация се предлага само от траурни агенции в столицата, където цената варира между 100 и 250 лева, според големината на животното. След кремацията от страна на агенцията, семейството на животното ще получи урна с праха му. Неудобството при кремирането е, че хората от провинцията, трябва лично да занесат тленните останки на домашния си любимец в София, а цената за „услугата“ не е достъпна за всеки.

    По информация от медиите, градове в България се опитват отново да отворят своите гробищни паркове за домашни любимци, като отстранят причините, поради които са били затворени, а други градове, като Бургас и Русе например, са тръгнали в тази посока, макар и някой от години да не са стигнали до изграждането им.

    Предполагаме най-добрата стъпка, която да бъде в интерс на всички страни, е обособяването на гробища за домашни любимци от общините, така ще се осигурят и допълнителни прихори за траурните агенции, които ще могат да вземат пари за изкопаване на гробчета, ковчези и паметни плочи за желаещите да се отнесат подобаващо с домашното си животно. Стопаните на животинките няма да имат оправдания за нарушаването на закона и загробването на живоните в зелените пространства на града, където ги грози глоба между 300 и 1500 лева. Разхождащите се хора в парковете няма да се натъкват на гробове, няма да усещат миризмата на гниеща плът и ще се предотвратят евентуални епидемии, причинени от плиткото закопаване на труповете на домашните любимци.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ти
      Тити
      8 0
      17:28, 16 май 2019

      Егати ситуацията, закони ни задължава да си погребем кучето, само че не ни разрешава да го направим, защото няма къде и ни наказва, ако го направим. Кой ги мисли тези закони за да ги нарушаваме? Някой градове искат да дадът възможност на хората, къде да ги погребват и правят гробища и държавата им ги затваря. Това ли е нашата държава?

    Последни новини