Димитровградчани излязоха на протест – търсят диалог с общината за бъдещето на зелен терен

    Десетки димитровградчани, живеещи в района на уиците „Любен Каравелов“, „Добри Чинтулов“ и „Кооперативна“, в петък от 18:00 часа стартираха протестни действия.

    Недоволството, което провокира хората да излязат и да се съберат, бе намерението на Общинските власти да променят статута на зелена площ в района и с това тя да има възможност да бъде застроена. 

    "Нас ни притеснява, че започва промяна на имота на 9-ти май, с която се дава 14-дневен срок за обжалване, а ние не сме уведомени. На 16-ти документът минава на експертен съвет, искаме да знаем защо се бърза толкова много”, каза една от протестиращите Катя Панева, която е общински съветник в местния парламент. Тя продължи, че това е общински терен, който е на всички нас и искат да им бъде разяснено какви са инвестиционните намерения за тази земя. Протестиращите изразиха желание тази поляна да бъде превърната в детска площадка за техните деца, въпреки че на метри от тях има друг парк с детски съоръжения. Въпросното пространство е затворено между блокове и няма директна връзка с улица с интензивно движение и е идеално място техните деца да играят там, без опасност да излязат на улицата. Насъбралите се хора протестират срещу това, че на тях не им е дадена възможност да се запознаят с промяната, за да могат да изразят своята гражданска позиция, която им се полага по закон.

    Според протестиращите, само 10-тина човека са получили уведомителни писма и имат възможност да възразят срещу готвената промяна. На въпроса, дали някой от протестиращите е потърсил диалог с общинските власти, Катя Панева отговори, че в петък се е свързала с Гергана Кръстева, председател на Общинския парламент, която е казала, че няма информация по въпроса и я е насочила да потърси връзка с експертния съвет, работил по документа. Връзката с експертите била безсмислена, защото те щели да я насочат към кмета на Общината Иво Димов, каза още Панева.

    Протестиращите заявяват, че по никакъв начин не искат да политизират ситуацията или да се заяждат с  кмета Иво Димов, само искат представители на общината или кметът да отиде при тях и да протече диалог.

    Протестиращите изразиха готовност от понеделник всеки ден да излизат на протест от 18:00 часа, докато техните искания за диалог с общината не бъдат удоволетворени. От началото на идната седмица започват да събират подписи, които да внесат в общинска администрация и смятат, че под каузата им ще се подпишат всички живущи в райна и ще съберат поне 500-600 подписа.

    Протестиращите изразиха своята готовност, че ако статутът на терена не бъде променен и общината им разреши, те са готови със собствени средства да построят детска площадка и фитнес зона за децата и младежите от квартала.

    По думите на Панева, тъй като в границите на обособяващия се парцел фабрика Пролет има сграда, след промяната на статута на терена, той първо ще бъде предложен на тях и само ако те не порявят желание за закупуването му, той ще бъде пуснат на търг. Насъбралите се хора коментираха, че нямат информация за какво биха използвали терена от шивашката фабрика, ако го придобият с право на сроеж и за да са спокойни желаят да им бъде разеснено.

    Фабриката за производство на кожени чанти и изделия за международния пазар е имала две сгради в част от този парцел, които в миналото са били използвани за общежития/ведомствени жилища, едната след предписания от общината е била разрушена, поради лошото състояние, в което е била. Другата сграда е ремонтирана и в момента в нея има настанени служители на фирмата. В сградата живеят високо квалифицирани инжинери, привлечени да работят за предприятието от столицата и други градове в страната, коментира за нас собственикът на фабриката.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Bo
      Borgir
      5 -4
      15:06, 18 май 2019
      Иииииии - кака Живка а микрофонЯ
    • 2
      Со
      Собственик
      7 -3
      16:31, 18 май 2019
      Разбра се общежитие за танзанийци и афганистанци за да работят за по300 лв във фабриката. Еха ,какви печалби ще има прословутата си с ниски заплати фабрика!!!!
    • 3
      Ти
      Тити
      8 -3
      17:11, 18 май 2019

      Собственик , мисли малко бе човек ще хвърлят няколко шапки с стотици хиляве евра за да построят чисто нова сграда за да настанят дори не ц*****, а афганистанци. от де ще си го доставя тези талибанци и мислиш ли че те ще седят за ниска заплата? А къде е икономическата логика, ако има читави българи, някой да си внася работници от чужбина на които да строй нова голяма сграда, тези работници да получат достатъчно пари за да се отделят от семейството си и държавата си и ня работодастеля да му излезе сметката. Приказваш пълни глупости!

    • 4
      Св
      свой
      3 -11
      17:24, 18 май 2019
      ГЕРБ даде възможност на димитровградчани да пътува... Виж коментара
    • 5
      Ко
      Кой е кметът
      8 -6
      11:45, 19 май 2019
      Първо този терен е под всякаква критика приказки от типа там си играят децата ни е невалиден, там не се е рязала тревата от началото на годината, пълна мизерия там и кучето си не бих пуснал за да не трябва после да му скубя кърлежите. Досега защо не са построили спортна или детска площадка, то толкова деца няма в града колкото площадки. Точно в този район има още 2 не само тази до параклиса, зад игралната зала на трети март и зад партньора толкова няма да им се счупят краката от ходене и на майките и на децата. Кажете си че не искате още хора да ви се бутат и да ви заемат паркингите там ви е болката не че щели да заселват радикални ислямисти от праисторическия свят.
      • Со
        Собственик
        4 0
        15:53, 20 май 2019
        По пътя на вашата логика... тогава да застроим всички празни пространства в града.
    • 6
      Ма
      Маги
      9 -6
      15:11, 19 май 2019
      Целият Димитровград трябва да излезе да протестира! Никой не иска такива тук! Ако Димов толкова ги обича да си ги насели в къщи! Градът не е негов! Щом не му харесва- пътя, и без това изборите идват! Достатъчно ц***** имаме та и други да населим
    • 7
      На
      Наблюдател
      3 -1
      20:28, 19 май 2019
      Когато някой се хваща на глупави приказки - какъв е самият той! Обжалвайте, питайте, разберете и тогава пишете и протестирайте!
    • 8
      Ви
      Вили
      5 0
      21:14, 19 май 2019
      Обжалва се нещо, което не е в твой интерес! По- добре да не се стига до обжалване, а проблема да се изчисти предварително. Ако някой знае подробности, да ги напише де
    • 9
      22
      22
      4 -3
      09:53, 20 май 2019
      Предизборни каламбури на кака Кури
      • Гщ
        гщ
        2 -2
        13:46, 20 май 2019
        Г.....к става дума за града , а той партии намесва.
    • 10
      Ив
      Иван
      2 0
      18:52, 20 май 2019
      Г-н кмете,не знам какви са исканията и какво ще се строи,но лакомията българска няма край.Вие видял ли сте къде се хранят работничките на фабрика ''Пролет''.Всички блокове наоколо са столова,защото от ръководството не им осигуряват место за целта.И сега вместо да направят 2-3 беседки да могат тези хора да почиват и да хапнат нещо в почивките пак искания за строителство???
      И никой не отговори на въпроса кой е виновен за разсипването на паркчето срещу фабрика ''Пролет''(зад ЖП блока) и здигането на никому ненужен мастодонт от офиси и магазини_сякаш половината магазини в града не стоят празни!!!
      Да ,ако някой не знае това беше парк,с детски площадки,люлки,алеи и.т.н.
      Кой разреши това?Потърси ли му се отговорност???
      Срамна работа!!!Стига вече!
    • 11
      Йо
      йокин
      3 0
      21:26, 20 май 2019
      Знае се чии,са строежите,но няма как,да се направи нещо,отиват гласоподавателите.а що никой,не протестира,за месарския цех,до детска градина''Роза''.

    Още новини

    Последни новини