Почетоха Св. св. Константин и Елена в едноименния храм в Крепост

    Храмов празник бе отбелязан днес в църквата "Св. св. Константин и Елена" в димитровградското село Крепост. По този повод отец Златко отслужи света литургия. Миряни от селото и гости запалиха свещ за здраве и благополучие. Беше раздаден курбан.

    Християните почитат днес светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник днес е в памет на император Константин и неговата майка Елена.

    През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

    Днес имен ден празнуват Елена, Константин, Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини