Адвокат на загиналите до Своге и "Бул Инс" в спор за обезщетения. Преглед на печата

24 часа

Адвокат на загиналите до Своге и "Бул Инс" в спор за обезщетения

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, обмудсмана Мая Манолова и председателя на КФН Бойко Атанасов, подписано от името на наследниците на загиналите при катастрофата край Своге през август 2018 г., разпали скандал във вторник. При нея загинаха 20 души.

Попитан какво визира под неистински документи, Проданов обясни, че няма представен пътен лист, няма уведомяване на "Автомобилна администрация", списъкът с пътувалите, заверен от кмета, е с разминавания с наистина пътували, ранени и загинали, няма никаква фактура, билет, или какъвто и да е платежен документ или кочан, от които да е видно, че такива са издавани.

Следва обяснение, че след представяне на всички необходими документи за изплащане на обезщетения по полицата "Злополука на пътниците" и след 8-месечно разтакаване "Бул Инс" е превела по 10 лв. на трима от наследниците на загиналите. Комисията по финансов надзор е наложила принудителна административна мярка с указание за плащане на цялата сума.

Труд

Народът му отпуска края - харчи за курорт, техника и ремонти

Народът му отпусна края. А трите сфери, за които приоритетно ще харчим пари, са екскурзии, домакински електроуреди и ремонт на жилището, показва проучване за нагласите за потребление в страните от ЕС. 67% от българите са отговорили, че през 2019 г. планират да харчат повече за свободното си време и пътувания в сравнение с 2018 г. Този показател е над средното за Европейския съюз ниво от 60%.

Със 7% са се увеличили българите, които възнамеряват да пътуват повече в сравнение с анкета от предходната година. Те дори планират повече от едно пътуване за годината извън страната. Норвежците са едни от народите, които ще харчат най-много за пътувания, като 73% смятат да увеличат разходите си, докато при французите и унгарците е най-малък делът на хората, които смятат да похарчат повече за пътешествия - съответно 48% и 46%.

Монитор

11 преписвачи с анулирана матура по български

Зрелостниците трябваше да се справят с три модула, които включваха 41 задачи. Първият и тест с 30 въпроса за пунктуация и граматика, проверка на знанията им за авторите и творбите по литературни, както и работа текст. Във вторият модул трябваше да се справят с извличане на информация от текстове, поставяне на препинателни значи, членуване и посочване на герои с произведения. За първите два модула имаха по 60 минути, докато за третия разполагаха със 120. По последната 41 задача зрелостниците трябваше да напишат есе или интерпретативно съчинение на тема "Реалност и измислица" по разказа "Косачи" на Елин Пелин.

Стандарт

Петима зъболекари източвали пари от НЗОК

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина - Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи - Г.М., за извършени от тях документи измами в условия на продължавано престъпление, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК- престъпления по чл. 212 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 чл. 20 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Разследването е установило, че петимата лекари по дентална медицина работели в София, но не се познавали помежду си. Всички те обаче имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от Здравната каса за отчитане на дейността им- "Хипократ".

Сега

Борисов даде 1 млн. лв. за църква и пак нахока комунистите

Предизборното изливане на пари не секна и днес. Този път ощастливена бе Варна. Премиерът Бойко Борисов лично посети града и донесе радостната вест - държавата дава 1 млн. лв. за довършване на църквата "Свети Прокопий Варненски". Визитата на Борисов в града съдържаше познатия от последните седмици инструментариум - инспектира строящи се обекти в компанията на Владислав Горанов и Томислав Дончев, преряза лента, нахока опоненти и комунисти. Дори качи кмета на Варна Иван Портних в джипа си и на живо във "Фейсбук" предава как градоначалника му докладва за промените в града.

Капитал дейли

Какво стои зад протеста на малките ВЕИ

Защо собственици на малки ВЕИ протестират от няколко дни, заплашват с гражданско неподчинение и искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова? Въпросът стана актуален отново след заканите им за блокиране на пътища и унищожаване на соларни централи.

Формално от Съюза на европейските производители на зелена енергия, който обединява част от ВЕИ инсталациите с мощност до 200 кВт, недоволстват срещу разпоредба в Закона за енергетиката, която ограничава преференциалните цени за електроенергията им и според тях е причина за фалити в сектора. Но исканията им не са подкрепени от останалите организации в сектора като Българската фотоволтаичната асоциация и Българската ветроенергийна асоциация. А против действията им директно застанаха работодателските организации. Освен това въпросният законов текст е в сила още от 2015 г. и цели да ограничи двойното субсидиране на такива проекти - веднъж чрез безвъзмездно финансиране от различни еврофондове и втори път чрез преференциалната цена за тока им. По казуса има решение и на Конституционния съд, а настоящата схема за изкупуване на тока е одобрена от еврокомисията.

Дума

Борисов не е декларирал строителство на къща

Цяла къща липсва от имотната декларация на премиера Бойко Борисов, сигнализира в социалните мрежи журналистът Атанас Чобанов от "Биволъ". Както ДУМА вече писа, през 2007 г. Борисов купува от братовчед си Радослав Иванов имот в близост до къщата си в Банкя. Сделката е за смешните 3496,90 лв. за 462 кв. метра. На въпросния имот вече се издига сграда, което обаче не е отразено по никакъв начин в имотните декларации на премиера.

Чобанов твърди, че от кадастъра става ясно, че Борисов е вдигнал къща на парцела през 2009 г. "Разрешението за строеж номер 200 е получено на 16 октомври 2008 г. от главен архитект на Банкя. Строителната площадка е открита на 7 ноември 2008. Строежът е заснет и нанесен в кадастралния план на София на 17 септември 2009 г. Докато Борисов строи новата къща, старата му фамилна къща е ипотекирана за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ. Новият имот получава акт 16 на 13 октомври 2009 г., когато Борисов вече е премиер", пише журналистът. В периода 2008-2010 г. в имот, собственост на Бойко Методиев Борисов в Банкя, е поникнала къща с РЗП 138 кв. м, която също е собственост на Бойко Методиев Борисов, подчертава той.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини