Възстановеният параклис над село Турян и храма във Фатово, почетоха патрона си Светците Константин и Елена

    Смолянското село Турян посреща празника на Светите равноапостолни Константин и Елена с възстановен параклис, носещ имената на светиите.

    Добродетел е в Родопите да изградиш параклис на трудно достъпно място. На връх, на който се срещат ветровете и планината да бъде под нозете ти. На такова място е изграден параклисът  Св.св.Константин и Елена над Турян. Преданието разказва, че на това място е имало стар параклис, разрушен и опожарен през 1886 г. 120 години по-късно през 2006 г. от благочестиви християни са поставени основите на новия параклис, който е довършен и осветен през 2008 г. По повод днешния празник на Светите равноапостолни Константин и царица Елена, свещеник Георги Атанасов отслужи молебен и водосвет в параклиса за здраве и благоденствие, а за миряните, гости на празника беше раздаден осветен курбан.     

    Водосвет за здраве и благоденствие беше отслужен днес за празника на параклиса в дома за стари хора в село Фатово, а за празника на красивия православен храм дойдоха и много хора от съседни села. Отец Димитър Одаджиев се помоли за всички самотни хора, настанени в дома, както и за тези, които се грижат за тях - да имаj вяра и мир в сърцата си. Сред официалните гости от местната власт и други социални заведения в община Смолян, беше и дарителят за построяване на параклиса и негов ктитор Спиро Чавдаров. Самодейци от читалището в селото изпълниха  китка от родопски песни под съпровод на младия гайдар Костадин Петров.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини