Зеленски обеща на Русия политика на "моркова и тоягата"

Началникът на администрацията на новия украински президент Володимир Зеленски - Андрей Богдан, разказа в ефира на телевизия "112 Украина" за причината за призива на Украйна към САЩ да затегнат санкциите срещу Русия.

По думите му това е отговор на "мълчанието" на Москва по предложените инициативи, по-специално по отношение на преговорите за освобождаването на задържаните украински моряци след инцидента в Керченския проток на 25 ноември 2018 г.

В тази връзка Богдан отбелязал, че Украйна при управлението на Зеленски ще се придържа към политиката на "моркова и тоягата" по отношение на Русия.

В Киев са готови да провеждат срещи, да разговарят и мирно да разрешат конфликта, но Москва все още не била съгласна с това.

"И разбира се, трябва да вървим и по другия път - на тоягата. Да поискаме от международната общност да окаже натиск върху държавното ръководство на Русия, така че те все пак да вземат определени решения. Те правят крачка към нас", добави началникът на президентската администрация.

По време на встъпването си в длъжност Зеленски заяви, че е готов за диалог за разрешаване на ситуацията в Донбас и първата стъпка към неговото начало ще бъде връщането на задържаните.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че би било по-правилно украинският президент да започне разговор за Минските споразумения и по-конкретно с разпоредбата за обмен на задържани на принципа "всички за всички".

В Москва след встъпването в длъжност на Зеленски също така подчертаха, че чакат сигнали и нови стъпки от избрания президент за разрешаване на конфликта в Югоизточна Украйна.

Оше с встъпването си в длъжност Зеленски разпусна Върховната Рада, малко по-късно определи дата за нови парламентарни избори в Украйна с указ - 21 юли за датата на предсрочните парламентарни избори в страната.

Войските на страната са в конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна в една война, която от 2014 година доведе до 13 000 жертви. След изборите началникът на украинския генерален щаб подаде оставка.

Украйна настоява Москва да ѝ върне Кримския полуостров, който Русия анексира през същата година.

Украйна може да подложи на референдум мирно споразумение с Русия, ако такова бъде договорено, съобщи Андрей Богдан, цитиран от РИА Новости.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини