Пожар избухна до железния мост в Димитровград

Изображение 1 от 4

    На 24-ти май по обяд в Димитровград гъст черен дим се изви над квартал Марийно. Димът се виждаше от всички точки на града и изглеждаше като голям пожар.

    Пожарът е избухнал до железния мост в квартал Марийно, а причината за черения дим е, че са горели стари автомобилни гуми.

    Подпалените стари автомобилни гуми вдигнаха на крак огнеборците в Димитровград. Те са били изхвърлени на незаконно сметище в близост до железния мост. Два автомобила с пожарникари се отзоваха на сигнала и започнаха да гасят пожара. Няма опасност от разпространение на пожара, но това е поредното подпалване на гуми на същото място, което наскоро от общината разчистили, коментираха огнеборци. Овладяването на този тип пожари е трудно, заради естеството на горимите материали. То изисква и ангажирането на повече огнеборци, които с много вода и пяна да могат да угасят горящите гуми.      

    За последните два месеца това е четвъртото им подпалване в района. Причината да се горят е извличане на метал след изгарянето им, коментираха пожарникари. През нощта положението е още по-тежко. От пожарната в Димитровград призоваха към отговорност местните жители и преустановяване на практиката, още повече че вече влизаме в пожароопасен сезон.  

    Димът от гумите не просто е неприятен, а доказано е истински и безпощаден убиец.

    Горенето на гуми е опасно! Негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които не се проявяват веднага, а могат да покажат съществуването си дори и след години. Във всяка гума се съдържат над 7 литра петрол, редица химикали, доказано вредни за здравето, като например хлор, стирол, бутадиен и над 20 вида тежки метали, сред които олово, хром, кадмий и живак.

    Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко на пътя им – бавно убиват добивите и почвите, докато последните в крайна сметка бъдат унищожени. Дори и най-продуктивната земеделска земя може да заприлича на пустош.

    Страничните ефекти за хората от излагането им на тези токсини пряко или непряко, чрез попадането им в нашата хранителна верига може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Отравянето с олово разрушава човешката нервна система, може да доведе до трудности в ученето, нарушения в костния мозък и забавен растеж при деца. Цинкът може да причини вродени дефекти, а хромът и арсен причиняват рак.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини