За първи път на Събора „Рожен“ 2019 ще има конкурс за автентична носия

За първи път на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019 ще се проведе конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия и атрактивното и представяне. Конкурсът ще е във втория ден на събора, 20 юли, (събота), от 15,00 ч. и в него могат да се включат всички, дошли на събитието.

Българската народна носия е възприемана като семейна и родова реликва, която носи, пази и предава добродетелите на родствената група. Затова всеки участник ще трябва сам да представи носията си – години, етнографска област или от кой край е, кога и от кого е носена и т.н., в рамките на 3 минути.

Красотата и неповторимостта на традиционните народни облекла, на бродериите, багрите и накитите, сътворени от сръчните ръце на предците, ще бъдат професионално и експертно оценявани.

Победителите в надпреварата ще получат парични награди и лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запазят спомена за преживяното и за потомците си.

Предварително записване за участие в конкурса може да се направи на e-mail: folklor@rozhen.bg и тел.0879 83 34 64. Заявки ще се приемат и на място до 14.00 ч. в събота, 20-ти юли, в Информационния център на събора.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ тази година ще се проведе от 19 до 21 юли и ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите. Програмата в трите дни включва национален фолклорен конкурс, мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, изложения на занаяти, местни и млечни фермерски продукти, на селскостопанска техника и оборудване и на различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, конни атракции, изпълнения на нестинари, кулинарни зони, чевермета, детска творителница народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини