Предизборно обещание за минимална заплата три пъти колкото средната донесе на чешки кандидат евросубсидия

Доста чехи гласуваха на евроизборите за кандидати, които обещават субсидирана салата от краставички, увеличаване на минималната заплата, така че да бъде три пъти колкото средната, и излаз на Чехия на някое море.

Наречената "Да, ние ще тролим Европейския парламент" чешка партия убеди около 37,046 гласоподаватели - в размер на 1,56% от гласовете. Каква е тайната на медийния успех, който спечели електората? Според техния Twitter това са "лоботомичните изпитания", които техните лидери преминали преди кампанията, пише euronews.

Името на партията е пародия на името на партията АНО на премиера Бабиш, която печели в Чехия. В превод едно от значенията на името на АНО е "Да". Сега даже някои смятат, че хората са се заблудили, мислейки, че гласуват за Бабиш. Обаче чешкият вот има своята специфика -  на тези евроизбори втора стана (кибер) пиратската партия

Сатиричната формация "Да, ние ще тролим Европейския парламент" беше създадена от млади блогъри, известни с изявите си в YouTube и Twitter. Те обещаваха невероятни неща като субсидирана салата от краставички, увеличаване на минималната заплата, така че да бъде три пъти колкото средната, и излаз на Чехия на някое море. Тази невероятна предизборна програма се стори привлекателна на 37 046 избиратели и партията се изкачи на 10-о място в евровота в Чехия. Тя де факто прехвърли прага от 1 процент и получи правото на субсидии, възлизащи на 30 крони (1.16 евро) за всеки спечелен глас. Това означава, че блогърите еврокандидати ще получат сумата от около 43 000 евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини