Русия излиза от договора за ракетите със среден обсег

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната Дума законопроект за спиране действието на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Документът е публикуван в базата документи на Думата.

В рамките на час, Съветът на Държавната Дума ще разгледа законопроекта и да определи условията за неговото разглеждане, заяви председателят на долната камара на руския парламент, цитиран от медии.

Това слага край на едно от постиженията на Горбачов и Рейгън в зоната на ядреното разоръжаване, От повече от десетилетие Путин твърди, че договорът вече не служи на интересите на Русия. Тръмп още с идването си на власт обяви за цел модернизацията на американския ядрен арсенал. По-късно той обяви оттеглянето на САЩ от договора, тъй като Русия го нарушава системно.

На 1 февруари 2019 g. президентът Тръмп и държавният секретар Помпео обявиха потделно, че на следващия ден, 2 февруари, Съединените щати ще преустановят задълженията си по Договора и официално обявиха намерението САЩ да се оттегли от договора след шест месеца. Скоро след това руският президент Владимир Путин също обяви, че Русия също ще прекрати официалните си задължения по договора.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег (на английски: Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, на руски: Договор о ликвидации ракет средней и меньшей дальности) е споразумение от 1987 г. между Съединените щати и Съветския съюз. (wikipedia)

Подписан е във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР - президента на САЩ Роналд Рейгън и председателя на Президиума на Върховния съвет на СССР Михаил Горбачов, на 8 декември 1987 г. След ратифициране от Сената на САЩ (27 май 1988 г.) влиза в сила след подписване от Рейгън и Горбачов в Московския Кремъл на 1 юни същата година Официално е озаглавен Договор между Съединените американски щати и Съюза на съветските социалистически републики за премахване на техните ракети със среден и малък обсег.

Договорът урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили). 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини