Пентагонът забрани използването на руски услуги за космически стартове

Пентагонът включи Русия в списъка на страните, чиито услуги са забранени за използване по време на космически изстрелвания. Забраната влиза в сила на 31 декември 2022 г, предават TACC и Агенция "Фокус".

Съответното известие бе публикувано в четвъртък в отдела за обществени поръчки на Пентагона на уебсайта на официалните документи на правителството на САЩ - Федералния регистър. В него се казва, че Русия е включена в списъка на държавите, който включва също Сирия, Судан, Иран, Северна Корея и Китай, чиито услуги от 31 декември 2022 г. ще бъдат забранени за използване по време на пускането на търговски спътници.

"В един раздел се налагат допълнителни забрани за получаването на определени услуги от чужди държави, свързани с търговски спътници", се казва в документа. Пример за това е сигурността в киберпространството, придобиването на материали за производството на спътници, както и средствата за качването им в орбита.

Отделно, американското Министерство на отбраната забранява закупуването на продукти от китайски военни компании, за да "предотврати навлизането на злонамерени продукти в американското въоръжение, системите за информационни технологии и други области, които заплашват американския военен персонал и способността им да гарантират сигурността на страната".

„Да се забрани сключването на договори с чуждестранни субекти, свързани с търговски спътници, ако такива договори създават неприемлив риск за киберсигурността. Нови ограничения са наложени и на спътници и ракети-носители, но тези ограничения не важат за пускането на пазара които ще бъдат извършени преди 31 декември 2022 г., се казва в документа.

Така от 2023 г. е наложена забрана върху използването на търговски сателити, които са „проектирани или произведени“ в страни, които са в този списък. Забраната обхваща и използването на "сателити, пуснати извън Съединените щати на 31 декември 2022 г. или след тази дата, с помощта на ракети, проектирани, произведени", предоставени от правителство или компания, контролирана от властите на една от страните в този списък. В същото време Министерството на отбраната не изключва, че ако предостави необходимата информация, тя може да направи изключение от тези правила.

В средата на май Джеймс Брайденщайн, ръководител на НАСА, заяви, че сътрудничеството в космоса е положителен канал за взаимодействие между САЩ и Русия. Опитвайки се да създадат своя нова тежка ракета и да получат поръчки за Пентагона, се конкурират американския консорциум United Launch Alliance и компаниите Blue Origin, Northrop Grumman и SpaceX.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини