Тръмп въведе мита върху целия внос от Мексико

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп продължава да използва търговията като оръжие за постигане на политическите си цели. В четвъртък държавният глава на най-голямата икономика в света заяви, че въвежда мито върху целия внос от Мексико от 10 юни, пише Bloomberg.

В съобщение в Twitter Тръмп заяви, че митата ще бъдат в сила, докато страната не спре нелегалното влизане на мигранти от Мексико в САЩ. И предупреди, че те могат да нараснат до 25% от 1 октомври.

Ходът ще засегне най-тежко американски автомобилни производители, чието производство е на юг от щатската граница. И идва само дни, след като бяха премахнати митата върху вноса на стомана.

Мексиканското песо поевтиня с до 2,4 процента. В същото време инвеститорите потърсиха сигурност в японската йена, а доходността по 10-годишните американски облигации падна до 2,18 процента.

Първоначалната реакция на официално Мексико бе умерена, като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че "Не иска конфронтация". Външният министър и други представители на правителството ще заминат за Вашингтон днес.

Тръмп направи намаляването на незаконната имиграция център на кампанията и управлението си. Той обеща през 2016 г. да построи стена по границата с Мексико.

Митата идват в същия ден, в който Тръмп съобщи на Конгреса за предоговорените условия по споразумението НАФТА, което включва Мексико и Канада. Експерти предупреждават, че ходът ще подкопае доверието в САЩ - Мексико се съгласи за промяна на споразумението, само за да получи мита върху износа си в същия ден. И Китай ще си вземе бележка.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини