Бурята разруши и емблематичния дървен мост край Дряновския манастир

Пороен дъжд валя и над Дряново през изминалата нощ, като засегна инфраструктурата край Дряновския манастир. Дървеният мост - любимо място на туристите, е полуразрушен.

След спадане на нивото на река Дряновска ще започне разчистването от натрупаните дървета и коренища в този участък, както и възстановяване на моста.

В Община Трявна разчистването продължава, след като по-миналата нощ отново се изля порой. Активизирали са се две свлачища, на места по пътищата в селата е изронен асфалтът.

Екипи работят по отстраняване на щетите по павирана улица, която отвежда към болницата в Трявна.

На друго критично място - Велико Търново, положението се нормализира, след като по-рано днес беше съобщено, че църквата-музей "Св. 40 мъченици" няма да приема посетители, тъй като дворът й е наводнен от придошлите води на река Янтра.

Нивото на реката спада и в момента е около 5,40 метра, при критична стойност 7,50 метра. Високите нива на реката са от придошлите планински притоци и продължителния повече от три часа дъжд от 110 литра на квадратен метър. Прогнозите са до края на деня във Велико Търново и областта да няма валежи.

Нивата реките Осъм и Вит в Ловешка област са се покачили значително след поройните дъждове, но засега остават под критичните стойности. На места валежите в региона са били повече от 40 литра на кв. м. Комисия от община Ловеч прави днес оглед на нанесените от пороя щети в село Стефаново.

Нивото на река Осъм в Ловеч тази сутрин е било 186 см, със 120 см повече от вчера, при критични стойности 350 см. Реката е излязла от коритото си в парка "Баш бунар" и е заляла растителност.

Най-близо до критичното ниво от 3 метра е река Вит в село Рибарица, където тази сутрин са измерени 218 см. Там за денонощие нивото се е покачило почти с метър.

Най- много дъжд в Ловешка област е валял в троянското село Черни Осъм - 42 литра на кв. м., и в Ябланица - 41 литра на кв. м.

Комисия от община Ловеч прави оглед на насените щети в архитектурния резерват в село Стефаново, където вчера поройният дъжд увреди пътната инфраструктура, наводни дворове и изкорени дървета

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини