Иво Димов подписва договор за почасови здравно-социални услуги

Днес кметът на Община Димитровград Иво Димов ще подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по спечелен от общината проект на стойност 312 357, 16лв. В  Министерството на труда и социалната политика кметът ще се срещне с представители на  Управляващия орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Основен приоритет на проекта е развитие и повишаване на възможностите за подобряване качеството на живот на възрастни хора над 65 години и лица с увреждания, включвайки и малките населени места на общината. За целта се създава „Звено за патронажна грижа“, в което ще работи екип от лекар, психолог, медицински сестри, рехабилитатор и санитари, за предоставяне на почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда. Екипът ще извърши индивидуална оценка за идентифициране на специфичните нужди и потребности на всеки потребител, като на база тази оценка ще бъдат предоставени съответните услуги в домашна среда. Услугите ще включват медицинско обслужване, рехабилитация и психологическа подкрепа.

Водещ принцип при изпълнението на дейностите по проекта ще бъде обвързването им със специфичните нужди и потребности на лицата от целевите групи за преодоляване на социалната изолация и осигуряване на по-добри условия за живот.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот и възможностите за преодоляване на социалната изолация на възрастните хора и лицата с увреждания, включително с хронични заболявания и трайни увреждания.

Проектът предвижда предоставяне на почасови интегрирани мобилни здравно-социални услуги на 118 лица от целевите групи, като вида на услугите и броя часове ще бъдат определени индивидуално за всеки.

Предвижда се проектът да стартира на 01. 09. 2019г. , като през първите три месеца ще се извършат ремонтни дейности на офиса на Звеното, ще стартира процедура по закупуване на специализиран автомобил и ще се извърши подбор и обучение на персонал.

През третия месец ще започне прием на документи на кандидатите желаещи да ползват почасови здравно-социални услуги.

Предоставянето на услугите ще стартира в началото на декември и ще продължи година.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини