„Вълшебен свят“: три дни, три сцени и 62 часа танци

Изображение 1 от 2

    Хасково ще е домакин за 14 път на най-големия танцов фестивал у нас -“ Вълшебен свят“. В три дни, на три сцени изпълнители от 18 държави ще танцуват общо 62 часа.

    Организаторите на Международния фестивал Милена Налбантова-ръководител на балет "Рона" и Росен Божилов отбелязаха, че през тази година музикалният форум бие миналогодишния рекорд по брой участници. Около 1700 танцови колектива и солови изпълнители от цяла България, от Полша, Сърбия, Гърция, Финландия, Ирландия, Словения, Русия, Португалия...пристигат в Хасково идните дни. За настаняването им са ангажирани всички хотели и къщи за гости в радиус от 30 километра около Хасково. Заради липсата на места се е стигнало и до отказ на някои от колективите. За трите дни през Хасково се очакват да преминат общо около 4000 танцьори, гости на града, родители и зрители.

    „Статистиката, която направихме педи началото на фестивала показва, че с всяка изминала година растем. Напливът е огромен, защото към „Вълшебен свят“ танцовите ръководители и съставите имат огромен респект. Фестивалът е привлекателен със състава на журито, което всяка година е  от изключителни професионалисти в своите танцови стилове от цял свят, а и с многото стипенди за обучение в най-престижните танцови школи, които най-добрите сред участниците имат възможност да спечелят тук“, коментира големият успех на фестивала Милена Налбантова. В това издание на форума ще бъдат раздадени над 10 краткосрочни и дългосрочни стипендии.

    Тази година в състава на журито има промени. Общо журиращите са 18 души. Те ще наблюдават и оценяват изпълненията на участниците на сцените в читалище“Заря“, в Младежкия център и в зала“Дружба“.

    Входът е свободен за всички зрители. В тази връзка организаторите изтъкнаха важната роля на Община Хасково, която подпомага всяка година реализацията на фестивала, както финансово, така и с предоставянето на сцените.

    Класически балет, акро денс, брейк батъл, хип хоп, фолк, бални танци, латино, диско, етно и модерн, мюзикъли шоу денс ще видят зрителите през трите фестивални дни.

    Вълшебният свят на танцовото изкуство завладява Хасково само след ден. Откриването му е в петък в 9 без 15 сутринта по традиция с парад на площад „Свобода“, който ще води талисманът на Фестивала мечето Теди.

    Състезателната надпревара откриват в 9.30 в читалище „Заря“ участниците в класическия балет. На сцената в Младежкия център началото на фестивал е в 10 часа с джаз изпълнения, а в зала „Дружба“ в 12.30 ч. с мажоретни танци.

    Красимира Славова

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ре
      реалист
      17 -10
      14:07, 5 юни 2019
      Ето така се гради иминдж за града ни добре че ги има такива личности като г-жа Налбантова
    • 2
      08
      08769079-
      8 -7
      17:46, 5 юни 2019
      3 дни кючеци ,
      а в другите новини от Хасково нет :
      - ВиК фалира - търси заем
      - АГО то в ужасна мизерия
      - Реки се леят по улиците от задръстени канали
      - Дървета падат върху коли
      - Парковете неокосени и станали развъдник на змии
      ......
      Много мъка има в Герберасткия Рай :))
    • 3
      Сп
      Спасител
      6 0
      09:18, 6 юни 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 4
      Ан
      Анора
      1 -3
      12:57, 6 юни 2019
      още ли го този кючекчийско събитие и що въобще се прави като залите са празни винаги?
    Последни новини