Стохиляден протест в Чехия иска оставката на Бабиш

Стотици хиляди чехи поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш, предаде АФП. 

Това се случи по време на протест в столицата Прага във вторник, за който още по-рано през деня стана ясно, че ще е най-големият за страната от 1989 година насам. 

Според агенцията, присъствалите на площад "Венцеслас" са били около 100 000 души. 

Организаторите твърдят, че са отишли около 120 000 демонстранти. 

Бабиш отвърна срещу доклада на Европейската сметна палата за евентуалните му конфликти на интереси, наричайки го атака срещу Чешката република. 

Премиерът, който е бизнесмен милиардер, превърнал се в политик, е изправен пред все по-големи протести през последните седмици, след като срещу него се води полицейско разследване за предполагаеми измами със средства от Европейския съюз, както и обвинения в конфликт на интереси заради бившата му бизнес империя.

Одит на Европейската сметна палата, показващ предварителни резултати, който изтече през миналата седмица, установи, че бившата му компания, конгломератът Agrofert, не трябва да има достъп до средствата за развитие от Европейския съюз, защото Бабиш е останал облагодетелствано лице.

Докладът повдига необходимостта страната да връща евросредства.

Бабиш, говорейки в парламента, заяви, че страната няма да загуби средства от ЕС, които са предимство както за развитието, така и за управлението на бюджета.

"Съмнителен одит, атака срещу Чешката република и аз отново повтарям, нищо няма да бъде върнато", зарече се Бабиш пред депутатите.

Говорител на Европейската комисия заяви, че Сметната палата е спазила всички правила в одитния процес.

Десетки хиляди хора протестират срещу Бабиш и новия му министър на правосъдието от края на април насам заради притеснения за намеса в казуса срещу Бабиш, в който полицията препоръча да му бъдат повдигнати обвинения. Очаква се около 100 000 души да протестират отново тази вечер.

Казусът включва твърдения, че той е получил 2 млн. евро субсидия от ЕС за ферма и конгресен център преди повече от десетилетие, като е скрил собствеността си, което Бабиш отрича. Прокуратурата все още не е решила дали ще внесе обвинителен акт в съда.

През 2017 г. Бабиш прехвърли собствеността си в Agrofert, конгломерат от повече от 200 компании в хранителната индустрия, земеделието, химикалите и медиите, за да се съобрази с чешкото законодателство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини