Депутатите фиксираха партийна субсидия 11 лв

Парламентът прие единодушно на първо четене със 170 гласа "за" промени в Закона за политическите партии, които предвиждат получилите завишени държавни субсидии партии да върнат "надвзетото" от тях за последните три години. Промените още целят да премахнат възможностите за неправомерно надплащане на партийна субсидия и и я фиксират на 11 лв. за глас.

Малко след като премиерът Бойко Борисов обяви, че входира предложение за намаляване партийната субсидия до 1 лева на глас, депутатите в Народното събрание я фиксираха на 11 лв. Причина за това стана разкритието на "Шоуто на Слави", че политическите сили с над 1% на парламентарните избори през 2017 г. взимат с 2.23 повече - общо 13.23 лв.

Възможно е днешната промяна да е в сила временно - само докато предложението на Борисов мине през комисиите и стигне до гласуване в Народното събрание. При одобрение новата цена на всеки глас ще падне до 1 лв.

Парламентът днес коригира единодушно "надбавката" от 2.32 лв. със 170 гласа "за". Законопроектът бе внесен от Министерски съвет и с него бяха предложени промени, които прецизират правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, както и регламентират отношенията във връзка с прилагането на закона в предходни години.

Според вносителите с приемането на текстовете няма да бъдат необходими допълнителни бюджетни средства, като ще се направи икономия на бюджетни средства и субсидиите се фиксират в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената промяна общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв., ако този начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. субсидия.

Народното събрание отхвърли предложението на политическа партия "Воля" държавна субсидия да се предоставя само на политически партии и коалиции, които са парламентарно представени. 

Проектоизмененията в Закона за политическите партии бяха отхвърлени с 80 гласа "против", 9 гласа "за" и 77 "въздържал се". Според вносителите от партията на Веселин Марешки въвеждането на промяната щеше да доведе до спестяване на бюджетни разходи и тяхното използване в други държавни сектори. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини