Инспекторите по труда връщат учениците от полето в клас

Собствениците на земи ще бъдат гледани под лупа от Инспекцията по труда за еднократните договори на работниците си. Тези проверки по това време на годината, когато вече е активен земеделският сезон, са обичайни и през последните години данните показват, че работодателите са все по-изрядни. Различното това лято обаче е, че ще се следи изкъсо за непълнолетната работна сила.

При проверките през месец юни ще се обръща специално внимание на законосъобразното наемане на работна ръка и присъствието на деца в землищата. При регистриране на такива ще се задейства Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и и включване образователната система на деца и ученици. Законно тези действия са обвързани в Споразумението между Министерството на образованието и Инспекцията по труда. Ще бъдат проверявани специално откритите младежи на полето и ако се установи, че те не посещават редовно училище, ще се работи с тях и семействата им за връщането им в клас.

За месец май общият брой на предоставените образци на еднодневни трудови договори в хасковска област на 20 земеделски производители е бил 4768, сочи статистиката на Дирекция „ Инспекция по труда“ в Хасково.

Инспекторите по труда отново напомнят на всички, които работят сезонно на полето да изискват от работодателите си пускането на еднодневни трудови договори и да не се съгласяват да бъдат плащани част от възнагражденията на устна договорка.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    9 0
    17:31, 8 юни 2019
    Белите изчезват тръгнаха да събират ромчета от полето какво става сметките почнаха криви да излизат а беше време когато никой не ги забелязваше
  • 2
    98
    98570980
    2 0
    05:44, 9 юни 2019
    Въпрос до Бирниците ?
    .....
    Колко Манговци сте глобили маймуни прости ?
Последни новини