Водещи руски вестници излезоха с еднаква първа страница в подкрепа на разследващ журналист

"Ведомости", "Комерсант" и РБК - трите основни руски бизнес вестника, в понеделник, 10 юни, излязоха с еднаква първа страница в подкрепа на журналиста на "Медуза" Иван Голунов. На нея пише „Аз / ние сме Иван Голунов”.

Трите издания никога преди не са имали една и съща първа страница. Според Medialogia, общата аудитория на един брой от трите издания е 653.4 хиляди души (данните са за периода септември 2018 г. - февруари 2019 г.).

"Аз / ние сме Иван Голунов" е аналогия с френския лозунг "Je suis Charlie" (Аз съм Шарли), използван от хора по целия свят след стрелбата в редакцията на сатиричното издание на Charlie Hebdo.

Голунов е разследващ журналист, той е работил за "Новая газета", "Форбс", "Болшой город", "Ведомости", РБК, а сега е специален кореспондент на "Медуза". През последните години Голунов пише как се харчат парите от бюджета на Москва, включително програмата за благоустрояване. Той разкрива, че дружества на роднини на заместник-кмета на Москва Петър Бирюков редовно получават договори от правителството на руската столица.

Голунов бе задържан на 6 юни. Според полицията, около 4 грама наркотик са били намерени у него по време на ареста, открити са наркотици при обиска в апартамента му. В неделя руски медии съобщиха, че е излязъл резултатът от теста на урината му за наркотици и той е отрицателен. Журналистът е под домашен арест до 7 август. Разследването е прехвърлено на 9 юни към Главно следствено управление на Министерството на вътрешните работи в Москва. Полицията го обвинява в продажба на наркотици. Голунов обяви, че е невинен и смята, че арестът е свързан с разследването на възможни връзки между офицерите на ФСБ и погребалната мафия. Колегите и приятелите на Голунов също са убедени, че случаят е изфабрикуван и свързан с неговите разследвания.

"Ведомости", "Комерсант" и РБК публикуваха съвместно изявление, в което искат максимална прозрачност при провеждането на разследването, включително подробна проверка на действията на служителите на МВР, участващи в задържането. Изданията искат правоприлагащите органи стриктно да спазват закона.

Доказателствата за вината на Голунов, предоставени от разследването, не са убедителни, смята тримате редакции и не изключват, че задържането на журналиста е свързано с неговите разследвания. "Ние изискваме спазването на закона от всички и за всички", заявяват редакциите.

Разследването на наказателното дело срещу кореспондента на изданието "Медуза" Иван Голунов, обвинен в опит за продажба на наркотици, , според сайта на отдела.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини