Край на пържените храни в детските градини

Държавата забранява приготвянето и предлагането на пържени храни, торти, вафли и бонбони в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Забраната е записана като промяна в наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години.

Новите текстове предвиждат консумирането на поне три вида пресни плодове и пресни зеленчуци седмично, айран без добавена сол и на конфитюри с екстра качество. Децата няма да могат да хапват и морски дарове, като миди, раци и калмари, тъй като ще се допуска единствено консумацията на риба.

Досега правилата за здравословно хранене в детските заведения позволяваха прием на пържени храни, както и на торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони до два пъти седмично. В проекта на наредбата отпада възможността за сладките изделия, а консумацията на пържено се забранява. Въвежда се изискване децата да хапват поне по 3 вида пресни плодове и още толкова вида пресни зеленчуци седмично, а подкрепителната закуска преди обяд вече ще може да бъде и от зеленчуци, но без добавена сол или захар.

Предлага се нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини  се ограничава до там, че те да бъдат между 25 и 35 процента от енергийната стойност на храната. Подобни ограничения има за захарта - до 10 процента от стойността на храната, и за солта - до 4.5 грама на ден.

Според новите текстове децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата, да ядат конфитюри и мармалади само с екстра качество, сирене, кашкавал и извара - само от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен охладено. Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета. В наредбата са разписани и препоръчителни храни в количества, съобразени с възрастта на децата, като децата са разделени на две групи - от 3 до 4 години и от 5 до 7 години.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини